BlogIngatlanbefektetésEgy lakásból kettőt 3

Ha van lehetőségünk meglévő lakásunkból kettőt kialakítani, az nagyon jó megoldás arra, hogy az ingatlanunkban álló tőkét hasznosítsuk. Főleg, ha ez változtatás otthonunk lakhatási értékéből nem vesz el. Több ilyen lakásmegosztást végeztem már nemcsak Magyarországon, hanem második hazámban, Tenerifén is. Minden esetben jól átgondolt lépés volt ez a megbízóim részéről, és amellett, hogy hozzájutottak egy plusz bevételi forráshoz, a számukra átalakított, csökkentett lakóterület még otthonosabbá vált. Most egy olyan átalakítást fogok bemutatni, ahol relatíve könnyű dolgom volt, hiszen egy nagy alapterületet mindig egyszerűbb felszabdalni.

Ez a Tenerifén vásárolt, de nem a turisztikai zónában elhelyezkedő lakás kivételes adottságokkal rendelkezik, mivel igen nagy méretekkel rendelkezik. Olyan naggyal, hogy akár három lakást is ki lehetett volna alakítani, de a folyosóról való bejutás sajnos csak kettőt tett lehetővé.

Az eredeti alaprajzot megfigyelve látható, hogy ez a tágas lakás egykor egy család nagy lélekszámához tökéletes volt, szuper lehetett ilyen nagy étkezőben közösen vacsorázni, vagy a méretes nappali is biztos sok kedves beszélgetés helyszíne lehetett. Az új tulajdonosnak azonban nincs ilyen népes családja, és ő befektetési célból vásárolta meg az ingatlant. A terv az volt, hogy kettéválasztjuk az ingatlant, az egyik lakást második otthonként megtartja magának az új tulajdonos, a másikat pedig bérbe adja. Így a jó áron vásárolt lakásból minimális ráfordítással kettő lehet, amiből az egyik pénzt is fog termelni.

Hogyan kezdünk hozzá egy ilyen kettéválasztáshoz? A bejárati ajtó nyitási lehetősége megadja a kiinduló pontot. Itt a meglevő bejárati ajtó kijelölte az egyik lakást alaprajzi kontúrjait: a legnagyobb szobából, azaz az eredeti nappaliból kialakítottunk egy új konyha-étkező-nappali életteret, a folyosóról nyíló négy hálószobából pedig a kettő első lakás ajtaját lefalaztunk, és hozzáillesztettük az új lakáshoz. Ezek ablaka megmaradt, melléjük nyitottuk meg az új szobaajtókat. Ezek a szobák egy befalazott verandára néznek, ide tettünk felülvilágítókat, hogy világosabb legyen a folyosó, és be tudjon jobban áramolni a fény.

Az eredeti apartmannak megmaradt a hátsó két hálószoba, ráadásul saját fürdővel. Ez így igen alkalmas béreltetési célra, hiszen akár két, fiatal pár, vagy akár két generáció együtt is ki tudja hosszú távra bérelni, mert elég nagy a közös nappali tér, viszont mindenkinek marad intim szférája. Vagy alkalmas lehet hostelként működtetve akár rövid távú bérbeadási célra is. Az alaprajzi sajátosságból adódóan tehát magától értetődő volt, hogy az eredeti bejáratú lakás lesz bérbeadási célokra hasznosítva, csak az nem volt még eldöntve, hogy rövid vagy hosszú távú célra. Ezt a döntést elég meghozni az átalakítás végén, mivel az alaprajzi kialakítást nem érinti, csak a berendezésnél járunk el kicsit eltérő módon.

Az új lakás kialakítására többféle ötletünk is volt. A meglevő konyhát nem mozdítottuk el, a hatalmas étkezőből lett ennek a lakásnak a nappali-konyha-étkező része, értelemszerűen megmaradt a két áthelyezett ajtós hálószoba is. Már csak a fürdőszobát kellett kialakítani. Lehetőség lett volna a harmadik hálószobából kialakítani egy nagyon tágas fürdőszobát, és én javasoltam egy kisebb tárolót is, de a tulajdonos úgy döntött, hogy három hálószobás legyen a lakás, hogy tudjon még vendégeket fogadni, és egy kisebb fürdőszobával is beérte. Tárolóknak pedig inkább választott beépített szekrényeket a szobákban, mint külön háztartási helyiség kialakítását, ezekben a nagy, tolóajtós szekrényekben kényelmesen el tudja tárolni a szükséges holmikat.

Alaprajzok

Egy lakásból kettőt alaprajz 1
Egy lakásból kettőt alaprajz 2

A volt tulajdonos meglepő módon a lakásban hagyta igen szép stílbútorait, mivel ezek nagyon szép állapotban voltak, ezért nem volt szívünk kidobni, hanem felhasználtunk a bérbe adandó lakásba. Ezek a bútorok adták meg ennek az elegáns apartmannak a polgári hangulatát, ekkor dőlt el, hogy hosszú távra fogjuk kiadni. Ilyen berendezésű lakás ritkaságnak számít a szigeten, így nem is lepődtünk meg, hogy azonnal megtalálta bérlőjét egy mozaikcsalád személyében (második házasság, két közös kicsi gyerekkel, a feleség saját nagyfiával és a férj saját két nagyobb lányával, akik csak vendégsébe jönnek), akik azóta is benne laknak, otthonuknak tekintik és vigyáznak is a lakásra.

A befektető saját használatú lakásának stílusa viszont teljesen másmilyen lett, ultramodern kialakítású, számos extrával.  Ha összevetjük a két lakást akár designban akár műszaki szempontból, nem úgy tűnik, mintha valaha ez a két lakás egy lett volna.

Ha érdekelnek az ehhez hasonló átalakítási munkáim, olvasd el A tökéletes alaprajzú és bebútorozott lakás című e-bookomat, mely tartalmaz további egy lakásból kettő lakás alaprajzi átalakítási lehetőségeket. Várlak szeretettel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés