BlogIngatlanbefektetés

Az elmúlt években szerencsés folyamatnak vagyunk szemtanúi, egyre több magyar vásárol ingatlant Tenerifén: részben kiköltözés céljából, részben befektetési szándékból, vagy sokszor e kettő kombinációjaként. Egy itteni ingatlan fenntartása, üzemeltetése azonban kötelezettségekkel is jár, hasonlóan egy magyarországi lakáséhoz. A mi feladatunk ingatlankezelőként az, hogy ezt a terhet átvállaljuk 5000 km távolságból.

 

Nagyon ritkán írok reklámot magunkról, mivel kapacitásunk tetőfokán vagyunk, és folyamatos ajánlást kapunk meglevő ügyfeleinktől, ezt bizalmat ezúton is szeretném minden kollegám nevében megköszönni. A szándékom ezzel a cikkel inkább az, hogy segítsek az új lakástulajdonosoknak eligazodni a kiadás rejtelmeiben.

Az első és legfontosabb tennivaló adásvétel után az ingatlan regisztrációs folyamatát befejezni, mivel ezt a közjegyző magától nem köteles intézni. Ezt a több lépésből álló procedúrát végül a földhivataltól visszaérkezett tulajdoni lap zárja le. Párhuzamosan intézendő a közművek átírása is (szemétdíj, víz, áram, közös költség és az ingatlanadó átírása). Ezek egyszeri tennivalók, de kihagyhatatlanok.

Aki kiadásban gondolkodik, annak az ehhez szükséges működési engedélyt is meg kell szereznie (rövid távú kiadásnál a VV-vivienda vacacional engedélyt, hosszú távnál pedig le kell jelenteni a helyi önkormányzatnál).

Szinte soha nincs tökéletesen kiadható műszaki és esztétikai állapotban egy lakás, úgy kell egy apartmant felújítani, berendezni és kialakítani, hogy az a rövid vagy hosszú távú bérlésre fel legyen készítve. Azaz nem mindegy, hogy mi a célunka lakással. Mindkét hasznosítás esetén alapfeltétel a tökéletes műszaki állapot, viszont más berendezést és felszereltséget kíván egy rövid távra kiadott lakás, mint egy hosszabb távra tervezett albérlet. Ha rövid távra szeretnénk hasznosítani a lakásunkat, akkor a célcsoportunk turisták lesznek, el kell dönteni, hogy maximum hány főt tudunk fogadni, és a létszámnak megfelelően kell tökéletesen készre berendezni az apartmanunkat. Nem mindegy tehát, hogy milyen típusú/méretű kanapét, ágyat vásárolunk, és pl. a konyhába milyen és mekkora elektromos berendezéseket teszünk. Ez csak egy kis példa volt, de sok minden egyébre oda kell figyelni, amire egy „civil” nem is gondolna. Az ingatlankezelés is egy szakma, nem egyenlő a hobbi lakberendezéssel, bízzuk ezt szakemberre. Nagyon jó az IKEA-ban vásárolni, de nem feltétlenül kell mindent onnan, és leginkább nem biztos, hogy ami nekünk tetszik, azt értékelni fogják a vendégeink. Számomra az ingatlanmenedzselés legszebb része a  lakások felkészítése, és mostanában egyre több megkeresést kapok ez ügyben, azaz egy pozitív tendencia kezd felívelni, miszerint átment az üzenet: az ingatlan egy termék, amit fel kell készíteni a hasznosításra, és megtérül a plusz befektetett szakemberi segítség.

 

Ha minden a helyére került, jöhetnek a dolgos hangya hétköznapok, a vendégkezelés. Hirdetés, foglalás rögzítése, vendég érkeztetése, takarítás, rezsik fizetése stb. Ezeket nem lehet távolból menedzselni, mindenképpen kell helyi kapcsolat, akiben teljes mértékig megbízunk. Néhány dolog másképp működik itt a szigeten, mint otthon, ezt el kell fogadni. Nem feltétlenül rosszabbul vagy jobban, de másképp.  Csak szokás kérdése, hogy gyakran hónapokig tart új vízórát kérni, de például szemetet csak egyszer kell félévente fizetni, és nincs korlátozva a mennyiség.

Hosszú évek alatt kristályosodott ki számunkra is az igazán működő ingatlanmenedzselés itt a szigeten. Voltak hibák, valószínűleg lesznek is, mivel tapasztalással haladtunk előre, senki nem foglalta össze a számunkra, mit hogyan kell csinálni. A saját befektetési célú lakásomnál például röpke 9 hónapot vártam a víz bekötésére, mindent a szabályos úton intéztem-hiba volt, belátom, nem kellett volna😊. Kis protekcióval felére lerövidülhetett volna a várakozás.

Mindezt a kész tudást adjuk át munkánk során, sőt talán többet is. Nagyon szeretjük az általunk kezelt lakásokat, mindegyiknek külön neve is van😊. (Korábban már írtam egy sorozatot a kedvenc ingatlanjaimról, ha van kedved olvasd el a blogbejegyzésemben). A picit mindig jobbá tegyük szemlélet nevében lassan véget ér egy hosszabb online fejlesztésünk, melynek köszönhetően átláthatóbbá tettük befektetőink számára is az ingatlanmenedzselési munkafolyamatunkat. Az eddigi jó kapcsolatot egy profibb háttérrendszerrel tovább erősítettük, a jövőben egyszerűbben nyomon lehet követni a foglalásokat. Új takarító személyzetet is felvettünk a hatékonyabb váltások érdekében, és még egy-két meglepetéssel is tudunk kedveskedni.

Remélem sikerült összefoglalni még ingatlanvásárlás előtt a legfontosabb feladatokat. Azoknak, akik lakásvásárlást terveznek Tenerifén, csak ajánlani tudom a szigetet. Még mindig érdemes venni, nagyon erős a kínálati piac a bérlői oldalról. Az ősz kezdetével, ahogy a turisták szépen lemorzsolódnak, indul a „digitális nomád” invázió, amire érdemes lakástulajdonosként felkészülni.  Azok, akik szeretnék ezt a hullámot is meglovagolni, vagy bármilyen tanácsra  lenne szükségük az üzemeltetés témakörében, keressenek bennünket bizalommal online tanácsadásunk formájában vagy személyesen a szigeten.

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés