BlogIngatlanbefektetés

Korábban már volt szó a tenerifi ingatlanbefektetések előnyéről és várható hozamáról. Ebben az írásomban azoknak szeretnék segíteni, akik már letették a voksukat Tenerife mellett, de még nem biztosak abban, hogy pontosan milyen típusú ingatlant is vásároljanak.

 

Az elsődleges szempont nyilvánvalóan a befektésre szánt összeg. Kezdjük az árkategóriákkal!

Befektetésre szánt lakásnál a legkevesebb, amivel kalkulálni kell a 100.000 euro. Ez általában egy stúdió lakás ára a déli részen, turistaövezetben, medencés és szépen rendbetartott kompexumokban, ami jól kiadható rövid távra. Ilyen árban még nem tudunk vásárolni a legfelkapottabb üdülővárosokban (pl. Las Americas, Los Christianos), hanem kicsit távolabbi részeken, 5-10 percnyi autóútra a legforgalmasabb turista zónákhoz. Kicsit többet rászánva (120-150.000 euro) már nagyobb lakásokat is tudunk venni itt, vagy a klasszikus turistavárosokban egy kis stúdiólakást. Ennél kevesebből nehéz lesz egy jó vételi lehetőséget megcsípni, főleg, hogy számolni kell még az ingatlanszerzési adóval, ami a vételár kb. 7 %-a. Aki saját lakhatási célra, és nem befektetésre, azaz kiadásra vásárolna lakást, olcsóbban is tud az északi részen, de mi ott nem vállalunk ingatlankezelést az alacsonyabb megtérülés és a távolság miatt.

Ha a keret ennél nagyobb, akkor 300.000 euro körül önálló, kis társasházakat is lehet venni a déli részen, ott, ahol a helyiek laknak. Ezek a részek nem turistaövezetek, ide az idegenforgalomban dolgozó helyi lakosok vagy szakemberek (pincér, szakács, szobalány stb) költöznek a kedvező bérleti díjak miatt, igen jól kiadható és olcsó üzemeltetésű ingatlanok ezek (pl. nincs közös költség, olcsóbb a szemétszállítási díj). Egy ilyen társasház általában 4-5 lakásból áll, mely külön is eladható, vagy tovább fejleszthető (ráépítéssel még egy szintet ki lehet alakítani). Bátrabb befektetőknek ajánlom, de érdemes vele foglalkozni egyrészt az egy egységre jutó lakásárak, másrészt a fejlesztési lehetőség és harmadrészt a jól kiadhatóság miatt. Érdekes tendencia, hogy ezeket a típusú lakásokat a covid óta nagyon keresik a digitális nomádok is, akiknek nem szempont a partmenti zsongás, inkább szeretnek olcsóbban és a helyiek közé elvegyülve élni.

1000.0000 euro felett nyílnak meg a lehetőségek szállodák, villák, üdülőkomplexumok vásárlása előtt. Volt már erre is megkeresésünk, számunkra egy ilyen komplexum üzemeltetése szakmai kihívás, melyben minden eddigi kreativitásunk és tudásunk kiteljesedhet (pl. ökoturizmus, agrokulturális turizmus). Erről később fogok még írni egy külön blogsorozatot, itt most nem térnék ki részletesen, nem ez szokott lenni a tipikus kezdőbefektetés.

 

A vásárlás másik szempontja az árkategória mellett az ingatlan típusa.

Többen gondolkodnak biofarm, azaz finca vásárlásában, vagy érkezett befektetési igény építési terület iránt is. Ez egy nehezebb dió, mert olyan telket kell találni, ami nem rustico, azaz nem tilos rajta az építkezés. Ez egy olyan speciális keresési igény, melyről részletesebben itt most nem szeretnék írni. Tudunk ilyenben is segíteni, de ez a legnehezebben megtalálható ingatlantípus.

Sokkal egyszerűbb kis apartmanokat, vagy már kész vagy befejezendő társasházakat (azaz az első két kategóriájú ingatlantípust) első alkalommal vásárolni Tenerifén. Általában az igényfelmérést követően 2-3 hónapon belül mindig sikerül is eljuttatni a vásárláshoz a befektetőnket. Második, sokadik alkalommal már lehetünk bátrabbak és akár egy komplexebb ingatlanfejlesztésben is gondolkodhatunk.

 

Hogyan is képzeljünk el egy ingatlanvásárlást, amennyiben bennünket bíznak meg?

Mivel mi nem ingatlanközvetítő cég vagyunk, hanem fő profilunk a hasznosítás, ezért fordítva kezdjük a munkát. A kiadási/megtérülési mutatóink alapján van egy rálátásunk arra, hogy mit és hol érdemes vásárolni. Minden szentnek maga felé hajlik a keze tartja a mondás, ez ránk nézve olyan szempontból igaz, hogy igyekszünk egy „csordában”, azonos helyen tartani a különböző befektetők által vásárolt lakásokat, mivel így hatékonyabban és olcsóbban tudunk üzemeltetni. A lakásaink segítik egymást, például egy nagyobb társaságot egymáshoz közel tudunk elszállásolni, vagy ha meg szeretné egy vendég hosszabbítani a foglalását, össze tudnak az apartmanok „dolgozni”. Legújabb fejlesztésünk egy közös tároló kialakítása, ahol olyan strandolási eszközöket (pl. napernyő, békatalp, szörf) tudunk tárolni, amiket nem szoktak a vendégeink kézipoggyászban elcipelni.

Visszatérve az eredeti gondolatmenethez, amennyiben ingatlan kereséssel bíznak meg bennünket, akkor az csak egy pontos igényfelméréssel és megtérülési kalkulációval kezdődhet. Általában itt már eldől, hogy kölcsönösen szimpatikusan vagyunk-e egymásnak, fogunk-e tudni őszintén, bizalommal együtt működni, mivel az ingatlanmenedzselés  és vásárlás egy csapatmunka. Csapatmunka, melynek a befektető is részese. Ezt követően kötünk egy megbízási szerződést, amiben vállaljuk, hogy hat hónap alatt megtaláljuk az álomlakást. Végig pásztázzuk az összes eladási kínálatot, olykor sikerül közvetlenül a tulajdonossal is megállapodni, de sokszor nem tudjuk kikerülni az ingatlan közvetítőket. Az ingatlan viszont nem kerül többe a vevő számára azért, mert bennünket bízott meg a kereséssel, viszont üzemeltetésre alkalmasat fog vásárolni.

Lehet ingatlant tudatosan és okosan is vásárolni, érdemes ezt is megtervezni, mint minden komolyabb döntést az életünkben. Az ingatlan vásárlás után nyugalmat kell éreznünk, egy olyan belső bizonyosságot, hogy jó irányban kezdtünk el tovább haladni. Ha ez fontos az Ön számára is, akkor ilyen típusú együttműködésben szívesen leszünk csapattagok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés