BlogKiköltözés

Több esetben végighömpölygött már különböző facebook csoportokban, hogy a magyar magyarnak ellensége, vagy az itteniek mindent „okosmagyarosan” oldanak meg. Riogatják egymást a komment huszárok, hogy aki idejön csak a magyaroktól óvakodjon. Szomorú, ahogyan egymásnak esnek az emberek. Ebben a blogbejegyzésben hallgattassék meg a másik oldal is, ez alkalommal a miénk, akik itt élünk a szigeten már régóta, és csendben tesszük a dolgunkat. Azután ki-ki maga dönt az igazságról.

Tenerifén is, ahogy mindenütt sokféle ember él, szándékosan nem írom, hogy magyar, angol vagy spanyol. A nyelvi könnyebbség miatt azonban egymás nemzetiségét keresik az emberek, mert egy a kulturkincsünk, és vannak közös emlékeink. Ezért kérlek ne szidjátok Magyarországot, mivel nekünk is a hazánk. Sok minden itt a szigeten sem működik jól, ez sem a paradicsom, de legyünk hálásak, hogy szabadon mozoghatunk a világban és megválaszthatjuk a lakóhelyünket. Akár pár hónapot, akár éveket töltünk, itt is mint mindenhol csak átmeneti vendégek vagyunk.

Másrészt az itt élő magyarok egy része aktív munkával keresi meg a megélhetését: autó javít, hajat vág, szállást vagy autót ad bérbe. Igen, ezért pénzt kérünk, még a magyaroktól is. Egy itteni magyar ügyvéd nem köteles ingyen tanácsot adni a magyaroknak- de vajon Magyarországon adnának? A mi vállalkozásunkban is minden szolgáltatás be van árazva, akár Nie szám ügyintézéséről, akár ingatlankeresési megbízásról vagy ingatlanközvetítésről beszélünk. A szolgáltatást igénybe lehet venni (nem kötelező), annak megfizetése ellenében. Sok év tapasztalat van a munkánk mögött, beletesszük időnket (sokszor szabad hétvégénket is) egy ügyfél problémájának a megoldására. Ja igen, és becsületesen adózunk is. Nem gondolnánk, hogy ezzel bárkit is „lehúznánk”. Ami sok kiköltözőnek egy baráti beszélgetésnek vagy e-mailváltásnak tűnik, az nekünk munka.

Sokszor olyan feladattal is megkeresnek, amire nincs megoldásunk vagy nem szakterületünk, sokszor egy Magyarországon kialakult probléma. Ezeket az egyéni, hozott életproblémákat itt, a szigeten nem tudjuk megoldani. Ne tegyetek a vállunkra olyan súlyt, amit nem nekünk kell hordozni. Ezért amikor valamire azt mondom, hogy nem tudok segíteni, mert nem vagyok szakértője a témának, akkor azt is a legnagyobb jószándékkal teszem. Érdemes feltenni a kérdést: vajon létezik olyan ember Magyarországon, aki mindenre (is) tudja a választ? És ha van, annak a személynek a hét minden órájában rendelkezésre kell-e állnia?

Fontos dolog az elfogadás is. Aki ide költözik, vállalja azt is, hogy Tenerifén máshogy gondolkodnak az emberek,  az adminisztráció, közigazgatás is máshogy szerveződik. A magyar agy számára valóban szokatlanul. És igen, itt a hivatalokban spanyolul beszélnek, ne próbálgassuk szép anyanyelvünket, mert nem fognak megérteni minket. Az otthoni elvárásainkat ne erőltessük a helyi viszonyokra. Itt máshogy élnek az emberek, kisebb és egyszerűbb otthonokban, talán kevesebb igényszinttel. Ne feledjük azonban, hogy mi költöztünk ide, itt mi vagyunk a furcsák. Ha nem úgy működik valami, ahogy otthon megszoktuk, ne a helyieket hibáztassuk, nekik jó így minden, ahogy van. És ha ezt mi tolmácsoljuk, akkor nem ránk kell haragudni, mert mi is ehhez a viszonyhoz alkalmazkodtunk az évek alatt, és el kell, hogy fogadjuk a dolgok itteni működését.

Visszatérve az eredeti gondolatmenetemhez, hogy az itteni magyarok kihasználják az ideérkezők tapasztalatlanságát, csak annyit tennék még hozzá: nem kötelező egy szolgáltatás igénybe vétele Tenerifén sem. Mára egy üzleti vállalkozás legnagyobb értéke az emberi kapcsolat. Ahogy egy cég kommunikál és kiszolgálja az ügyfeleit, illetve amilyen emberekkel belülről felépíti a saját struktúráját. Nem gondolom, hogy egy értékes üzleti kapcsolatban az egyik fél alábbvaló a másiknál. A vevő megválaszthatja, kitől vásárol vagy rendel meg egy szolgáltatást, a másik fél pénzt kap a létrehozott értékéért cserébe. Ki függ kitől?

Lassan előkerülhetne a HÁLA szó is a szótárunkból.

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés