BlogKiköltözésPrimavera komplexum Tenerife medence 5

Az elmúlt egy évben csúcsot döntött a Tenerifére kiköltöző magyarok száma. Örömmel fogadtam a visszajelzéseteket, hogy milyen hasznos volt a költözést megelőző közös online konzultációnk. Mostani blogbejegyzésemben szeretnék még további segítséget adni abban, hogy a kiköltözés örömteli és stresszmentes legyen.

 

Én biztatlak, hogy valósítsd meg az álmaidat! Nincs rosszabb, mint egy elfeledett vágy, egy sóvárgás, egy „mi lett volna, ha akkor mertem volna lépni” szomorú visszhang évek múlva. Egy évtizeddel ezelőtt én is egyedül, két kisgyermekkel vágtam neki a szigetlakó életnek, és bár nem volt könnyű, de életem legjobb döntésének bizonyult. Tehát biztatlak, de óvlak is!

Sok visszafordult sorsot láttam, keserű csalódást, aminek az oka mindig a felkészületlenség volt. Nekem online munkám volt, amikor kiköltöztünk, ezért nem függtem a sziget hullámzó munkalehetőségeitől, és tudtam egy-két helyi jóbarátra is alapozni. Erősebb volt a hívás, mint az otthon maradás, sorsom akkor zátonyra futott, és vágyott az ismeretlenbe. Viszont nem felelőtlenül vágtam bele életünk legnagyobb kalandjába, ahogy esetleg kívülről tűnt a sok károgónak. Felkészültem, és bár féltem az újtól, de nem féltem a döntésemtől.

A fontos eseményeket (lakásvásárlás, családalapítás, nyaralás) mindig körültekintően, időt rászánva tervezzük meg, hiszen egy mai döntés fogja a jövőnk minőségét meghatározni. A tudatos mérlegeléshez szükségünk van információkra. Lehetőleg olyanokra, melyek hiteles forrásból jönnek, akik már megtapasztalták azt az adott élethelyzetet vagy a téma szakértői. Ezért ezeket a nulladik lépéseket tedd meg magadért, ne sajnáld a befektetett időt, energiát!

Egy másik országba való kiköltözés a nagy döntések sorába tartozik. Érdemes megalapozni, hogy nyugodtan és biztosan induljunk majd neki életünk következő fejezetének. A döntés azért nem egyszerű, mivel másképp fest távolról a kinti élet, és más, ahogy belülről éljük. Azt, hogy nekünk valójában jó-e igazán, majd csak a helyszínen fogjuk megtapasztalni.

Ha önállóan vágsz bele a költözésbe, akkor is javaslom, hogy „szkenneld” be a jelenlegi élethelyzetedet. Vannak-e gyerekeid (ha igen milyen életkorúak, van-e speciális nevelésű, érdeklődésű, különleges tehetségű gyermek). Van-e lezáratlan szál Magyarországon (idős, gondozásra szoruló szülők, hozzátartozók, vagy esetleg egyéb kötelezettségek). Miből szeretnél itt megélni (érkezik-e máshonnan jövedelmed, online is tudsz-e dolgozni, vagy munkahelyet is kell itt keresned. Ha itt szeretnél dolgozni, milyen végzettséged, nyelvtudásod van, mit tudsz ebből hasznosítani. Egy alapos önvizsgálat után jöhetnek a helyi sajátosságok megismerésére vonatkozó információgyűjtés.

Tervezd meg, hogy hol szeretnél lakni, a sziget melyik részén. (Nem mindegy már csak az időjárás miatt sem). Lehetőleg olyan helyet válassz, ami a leendő iskolához, kint élő barátokhoz (ha van ilyen) közel esik. Gondold át, hogyan fogsz közlekedni (autó, motor vagy Titsa). Érdemes legalább egyszer kiutazni a szigetre és megfigyelni annak sajátosságait. Tervezd meg, hogy mit fogsz az első fél évben itt csinálni (dolgozni, pihenni, alkotni, esetleg új vállalkozást nyitni). Képzeld el, hogyan fogod a mindennapjaidat itt tölteni. Ez a kettő halmaz fog adni neked egy olyan metszetet, amiből már lehet okos döntést hozni.

A szükséges okmányokat (NIE szám, bankszámlanyitás, ügyfélkapu) intézd el az első személyes jöveteledkor, hogy később már ezek hiánya ne akadályozzon az itteni életkezdésben. Neked is legerősebb támaszod a tudásod lesz, amire alapozhatsz a döntéshozatalok során.

 

Ha szeretnél segítséget kérni a kiköltözéshez, akkor szeretettel várlak egy közös online vagy személyes konzultációra, amely során együtt tesszük helyre a hiányzó kirakódarabokat. Én tíz év személyes és szakmai tapasztalatát tudom neked átadni. Hogyan is működik egy ilyen online konzultáció? Miután jelentkeztél az űrlapon, várom e-mailben a kérdéseidet. Egy előre egyeztetett időpontban, felkészülten várlak az online platformok valamelyikén, és minden kiköltözéssel kapcsolatos kérdésedre őszintén válaszolok.

Ne hagyd álmaidat elveszni vagy kerülő útra tenni. Legyen számodra a kiköltözés egy pozitív változás, egy új élet biztonságos kezdete.

Kiköltözéssel és vagy ingatlanbefektetéssel kapcsolatos egyéni konzultáció (90 perc)

19,000 Ft
Kiköltözéshez, adózással, lakásvásárlással és bérléssel kapcsolatos információk.
Szeretne első kézből hasznos információt kapni a kiköltözéssel kapcsolatban?
9 évvel ezelőtt két kisgyermekemmel együtt érkeztünk a szigetre. Számos olyan jó tanáccsal tudok segíteni, ami megkönnyíti a tenerifi élet elindítását (pl. iskolai beiratkozás, lakásbérlés, lakásvásárlás, adózási kérdések). Tervezzük meg közösen új életük tartópilléreit online tanácsadás keretében! Mert minden az alapok biztos lefektetésén múlik….

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés