BlogKiköltözés

Egyre több magyar fontolgatja a kiköltözés gondolatát Tenerifére, akár véglegesen, akár csak második otthonként. A lakás keresésen felül jó pár olyan dologra kell figyelni, amire érdemes még Magyarországról felkészülni, a kiköltözés előtt.

 

Egy ilyen fontos döntést mindig célszerű alaposan átgondolni és felkészülni rá. Az előnyök mellett természetesen vár sok feladat is, amit kötelezően meg kell tennünk, ha Tenerifén szeretnénk élni a jövőben. Sajnos sok csalódásnak is voltam már szemtanúja, akik pár hónap után szomorúan hagyták el a szigetet, ezért jobb felkészültnek lenni.

Tenerife fő bevételi forrása a turizmus, ezért elsősorban a vendéglátáshoz, az idegenforgalomhoz és még a szépségiparhoz kötődő munkaerőre van szükség (pincér, szobalány, műkörmös stb) több nyelvismerettel,  a közigazgazdasaságban és egyéb más  szektorokban kizárólag spanyol anyanyelvűeket  alkalmaznak. Ezért, aki itt akarja megkeresi  a betevőjét, annak nyelvtudás nélkül nehéz lesz elhelyezkedni, és bizony az otthon megszerzett diplomát is (főleg a jogi, tanári) is a fiókba lehet süllyeszteni. Ezzel jó, ha tisztában vagyunk, lehet munkahelyet itt is találni, de más feltételekkel, mint azt otthon megszoktuk. Az átlagbérek is alacsonyabbak, mint Európában bárhol máshol-igaz az élet is kevesebbe kerül.

Ne legyenek tehát illúzióink! Erre a szigetre nem a meggazdagodás miatt jó költözni, hanem a nyugodt élet és a klíma miatt. Sokkal jobb helyzetben van az, akinek máshonnan jön a bevétele, vagy online tud dolgozni, és itt csak élvezni szeretné az életet.

A legfontosabb dokumentum, ami nélkül nem létezhetünk a NIE (numero de identidad de extranjero), ezzel azonosítanak be először minden külföldit, majd ez szolgál később alapot a zöld NIE-hez, az adószámhoz is. NIE nélkül nem lehet bankszámlát nyitni, munkát vállalni, gyakran lakást bérelni sem, de szükséges a lakásvásárláshoz is.

A NIE szám megszerzése után érdemes megcsináltatni az online ügyfélkaput is (firma digital), mivel a legtöbb hivatalos ügyet már csak ezen keresztül lehet intézni.

Két szolgáltatásban is tudunk segíteni a kiköltözni vágyóknak. Egyrészt könyvelőnk vállalja a szükséges és kötelező adminisztrációs iratok megszerzését, cégalapítást vagy magánvállalkozás nyitását a lehető legtöbb állami támogatás igénybevételével.  Érdemes minden fontos adminisztrációs feladatot rögtön, már a kiköltözés legelején elintézni, hogy később ne kelljen különböző hivatalokba szaladgálni. Ez egy megkerülhetetlen nulladik lépés az itteni életünkben. Ide tartozik még az iskolai beíratás, esetleges nyugdíj folyósítás áthelyezése és fordítások elkészítése.

Másrészt tudunk segíteni ingatlan hosszú távú bérlésében is. Számos befektető lakását üzemeltetjük, így ismerjük a főbérlőt és a lakásokat is. A legtöbb általunk kezelt ingatlan a sziget déli részén, jó közlekedéssel rendelkező nem turista negyedben találhatóak, így például Cabo Blancoban, Buzanadában, Costa del Silencioban. Az itteni élet legfontosabb fundmentuma a jó minőségű, hosszú távra bérelhető apartman, melyben sajnos most nagyon kevés szabad van a szigeten, a tulajok igyekeznek a lakásokat rövid távra kiadni.

Mindkét szolgáltatást korrekt áron, előre tisztázott feltételekkel, pontosan és ahol a feladat megkívánja ott fotókkal látjuk el. Amennyiben bármelyik szolgáltatásban szükség van a segítségünkre, kérjük vegyék fel velünk a kapcsolatot, szívesen segítjük szaktudásunkkal minden új szigetlakót.

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés