BlogIngatlanbefektetésVitorlás 1

Ebben a blogbejegyzésemben Vitorlásról fogok mesélni, „aki” segítségével egy kislánykori álmom valósult meg: lett egy saját óceánparti lakásom a napsütötte Tenerifén. Ahogy az előző Legkedvesebb ingatlanjaim blogbejegyzésemben már megírtam, Pöttöm Panna nevezetű ingatlanom eladásával lehetőségem nyílt egy új fejezetet nyitnom az életemben. Vitorlás nemcsak azért kapta ezt a nevet, mert közel van az Atlanti-óceánhoz, hanem azért is, mivel akkor éreztem, hogy a korábbi évek vesztesége ellenére most végre először behajóztam egy jó áramlatba.

Ehhez a lakáshoz banki árverésből sikerült hozzájutnom. Igazából nem is tudtam megnézni, csak miután már aláírtam a szerződést, mivel a kulcs menet közben valahol elveszett Madridban. De hogy ne szaladjunk így előre az eseményekben, lássuk, hogyan is történt Vitorlás megszerzése lépésről lépésre. Még nem voltam túl Pöttömke eladásán, csak lelkileg hoztam meg a döntést, hogyha akad egy jó lehetőség Tenerifén, akkor megválok ettől a pici, de annál értékesebb ingatlanomtól. Úgy tapasztalom, hogy aki felkészül a változásra, ahhoz hamarosan be is kopog a szerencse. Én már nagyon vártam😊!

Magyarországon voltam meglátogatni a családomat, barátaimat, amikor észrevettem, hogy a spanyol bankom honlapján megjelent egy árverezésre váró lakás. Mivel már egy fél évvel korábban jeleztem a bankom felé, hogy szívesen vennék tőlük kedvező áron lakást, és emiatt korábban leegyeztettük a feltételeket, ezért tudtam, milyen keretek között mozoghatok. Ennek megfelelően kalkuláltam ki Pöttöm pontos eladási árát is, egy euroval sem kértem többet annál az összegnél, amivel tovább tudok lépni. Ez az árverezésre váró lakás beleillett anyagi limitembe, a környéket ismertem, a lakóparkot is, bár azt nem tudtam alaprajz híján, hogy a komplexum melyik típusú két hálószobás lakásáról van szó (van egy nagyon esetlen alakú, inkább egyhálós lakás, és létezik egy igen jó alaprajzi lehetőséget rejlő, tágas, két hálószobás nappalis lakás).

Egyedüli aggodalmam ezen felül még az volt, hogy az előző tulajdonos milyen állapotban hagyhatta a lakást, azaz konkrétan nem égette-e ki (sajnos több esetben voltam ennek szemtanúja, hogy bosszúból így távoztak a lakók). Gyorsan telefonon leegyeztettem a bankkal a vételi opcióhoz szükséges első lépéseket, és kértem, hogy mire visszarepülök a szigetre, készítsenek össze mindent, ami a lakás megtekintésre és a szerződéskötésre vonatkozik. A kulcs azonban útközben elveszett (nem is lett meg sohasem), ugyanis azt a fővárosi bankfiók központjába küldték a kilakoltatás után, amit a futár elhagyott út közben.

Az indulásom előtti nap még leadtam a megbízást kedvenc ingatlanos irodámnak Pöttöm Panna eladására, és nagy reményekkel visszarepültem Tenerifére. Azt tudtam, hogy egy ilyen átveréses ingatlan megvásárlásának folyamata minimum három hónap, bíztam abban, hogy addig sikerül a magyarországi kislakást bravúrosan eladni. A történetet már ismered, előző blogbejegyzésemben megosztottam veled. Miután egy hónapon belül sikerült vásárra vinni Pannát, ezért már teljes gőzzel koncentrálhattam Vitorlásra. Sajnos, semmilyen fotó nem állt a bank rendelkezésére, és egyéb információt sem tudtak adni a lakás állapotáról, viszont az adásvétel ideje vészesen közelgett.

Ezért egyik reggel odaálltam a komplexum elé, és vártam, hogy az első kapunyitáskor be tudjak sliccolni a komplexumba. Megkerestem a lakást, szerencsére legalább a házszámot tudta a bank😊. Kívülről semmi szörnyűségnek nem volt nyoma, sőt még azt is észrevettem, amikor felmentem a tetőre, hogy van a teraszajtón redőny és rács, amik gondos gazdára vallottak. Nagy szerencsémre megjelent a társasház takarítónője, akivel beszélgetésbe elegyedtem, és kiderült, hogy a lakás előző tulajdonosa, egy belga házaspár őt fogadta fel hetente egyszer kitakarítani az apartmant. Plusz egy piros pont😊. Teresa szerint (ő volt a takarítónő), a lakás gyönyörű állapotban van (mondjuk ezzel később azért vitába szálltam volna), de legalább az az aggodalmam, hogy a lakást kiégették teljesen alaptalan volt. Olyan kedves volt Teresa, hogy még a lakás beosztását is el tudta magyarázni. Elővettem a noteszemet, és gyorsan felvázoltam elmondása alapján az alaprajzot, mire helyeselve bólogatott, hogy igen, így néz ki. Akkor már pontosan tudtam, hogy mit is készülök megvenni, hiszen pontosan egy ugyanilyen lakást már korábban átalakítottam egy nagyon kedves ügyfelemnek, Katie-éknek. Erről részletesen olvashatsz A tökéletes alaprajzú és bebútorozott lakás e-bookomban.

Az adásvétel után egy nappal egy a banktól kirendelt lakatos felfeszítette a zárat (mivel a kulcsot ugye végleg elnyelte az óceán😊), és megpillanthattam a lakást. Gyönyörűnek éppen nem neveztem volna, sőt még szépnek sem, de látva a benne rejlő alaprajzi lehetőségeket: a szemem előtt megjelenő jövő víziója, és a pálmafákra néző dupla terasz máris lenyűgözött. Úgy éreztem, hogy révbe értem.

Sajnos, erőforrásaim a lakás megvásárlásában teljesen kimerültek, alaprajzi korszerűsítésre és teljes felújításra már nem maradt keret. Ezért kellett két szakaszra osztani ezt a befektetési projectet, kicsit hasonlóan, mint Panna esetében. Maximum öt évre tervezem a lakás bérbe adását, utána szeretném igényesen felújítva eladni. Ahhoz, hogy a lelkiismeretem is úgy érezze, jó minőségű lakást tudok bérbe adni, szükséges volt kifesteni, a legfontosabb javításokat elvégezni, és egy alap berendezést megvásárolni. Költségvetési keretem nagyon alacsony volt, baráti segítséggel festettem ki, a bútorokat használtan vettem, és amit kellett saját kezűleg festettem újra.

Végül mégis egy nagyon esztétikus lakás lett Vitorlásból, bár tudom lehetne ennél sokkal szebb is, de arra célra, hogy bérbe adjam, és bevételt termeljen már most is tökéletes állapotban van. Tenerife ezen része alkalmas rövid és hosszú távú bérbeadásra, jelen pillanatban, ebben a vírusos időszakban hosszú távra van kiadva, de bőven hozza a 12 %-os megtérülést így is. Mivel ez a déli zóna a sziget legdinamikusabban fejlődő része, úgy számoltam, hogy pár év múlva, amikor itt már megemelkednek az ingatlanárak, akkor nagyon igényesen felújítjuk, és eladom a lakást, hogy tovább léphessek a legnagyobb ingatlanbefektetési célom felé: egy társasház megvásárlásához.

Most úgy látom, hogy egy év múlva aktuális lehet a lakás felkészítése az eladásra, egyrészt maga a komplexum is nagyon sokat fejlődött (újra burkolták az egész társasház padlóját, elkészült a kert rehabilitációja, és folyamatban van a medence korszerűsítése is), másrészt ez a városrész is hamarosan „beérik”. Persze lehetne még várni, hogy még magasabbak legyenek itt a lakásárak, de párhuzamosan valószínűleg emelkedni fognak a most még nagyon jó árban lévő társasházak vételárai is. Ha közel egy az egyben át tudnám konvertálni a lakás árát egy felújítandó társasházba, akkor azt gondolom Vitorlás tényleg kivezetett egy csodálatos partszakaszhoz: egy anyagilag szabad élethez.

Talán most felmerül benned az a kérdés, hogy miért adtam ki a lakást bérbe, miért nem én költöztem be? A válasz egyszerű. Már több éve egy idős, kedves házaspártól bérlek opciós vásárlási joggal egy tágas, szép lakást. Ez itt elég megszokott Tenerifén, azaz, hogy a kifizetett bérleti díj beleszámít a majdani vételárba. Mivel szeretjük ezt a lakást, és ezt a vásárlási opciót nem szerettem volna elveszíteni, ezért maradtunk a bérelt otthonunkban kétszer akkora alapterületen, de kevesebbet fizetve, mint ahogy Vitorlást sikerült kiadnom. Az idő majd eldönti, hogy érdemes lesz-e élni az opciós vételi joggal, de egy jó esélyt soha nem érdemes elveszíteni.

Visszakanyarodva Vitorláshoz, nézd meg az alaprajzi átalakítási tervemet, egy kis változtatással, de majdnem ugyanazt a tervet képzeltem el, mit Katie-ék lakása esetében- bár teljesen más stílusban. A problémát itt a nagyon pici konyha es a rossz bejáratú fürdőszoba jelenti. Ahhoz, hogy ez az apartman a luxus kategóriát megüsse, (márpedig a település hamarosan Tenerife egyik legértékesebb része lesz) ezeket a helyiségeket mindenképpen modernizálni kell. A lehető legtágasabb teret kell kialakítani minőségi szaniterekkel és konyhabútorral. Teljes nyílászáró ás villanyvezeték cserét, az egész lakás padlózatának egységes újra burkolását, és luxus kategóriájú bútorok vásárlását tervezek a lakás formájához leginkább passzoló minimál stílusban.

Egyelőre tehát erről az átalakításról még nem tudok neked beszámolni, mégis fontosnak tartottam írni róla. Az ingatlanbefektetés egy fegyelmezett, türelemre tanító, de hosszú távon nagyon megtérülő tevékenység. Nagyon fontos szerepe van az időnek és természetesen a megfelelő ingatlan megszerzésének. A hegymászáshoz hasonlóan kijelölöd a célodat és következetesen, tudatosan teszel lépéseket az irányába. Minden lépcsőfok számít: minden egyes ingatlan vásárlása okkal és tervezhető profittal történik. Fontos tudnod, hogy haladásod iránya sokkal fontosabb, mint annak a sebessége.

Hidd el, nálam nehezebb helyzetből aligha kezdhetsz el ingatlanbefektetésekkel foglalkozni. Két kisgyermekkel egyedül költöztem ki egy magánéleti válság után Tenerifére, úgy, hogy még tartozásaim is voltak. Sziklaszilárdan hiszek a célomban, és tudom, hogy viszonylag apró lépésekkel lehet csak haladni felfele. Először csak tőkét gyűjtöttem, majd megfigyelve a lehetőségeket, kihasználtam azokat. A kis értékű ingatlanoktól haladok az egyre nagyobbak felé, és szép lassan tudom növelni az ingatlanból származó bérleti díjakat. Ahogy egyre biztosabb tudással rendelkezem az ingatlanokról, és megszerettem a bennük rejlő sorsszerűséget, úgy szövődött hozzám a szerencse fonala is.

Ha követed a blogbejegyzéseimet, akkor tudod, hogy ingatlanokat, elsősorban társasházakat menedzselek itt Tenerifén – ennél biztosabb és nyugodtabb befektetést nem igazán tudok ajánlani. Következő blogbejegyzésemben egy ilyen általam kezelt társasház egyik kedvenc, impozáns méretű lakását, Mari-Juana-t fogom neked bemutatni. Remélem, velem tartasz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés