BlogIngatlanbefektetésJuana 5

Mari-Juana története kicsit bódultan indult, de később mégis bekerült a legkedvesebb ingatlanjaim közé. Az előző három bejegyzésemben az egészen pici lakásoktól kezdtem a történetmesélést, így haladtam az egyre nagyobb alapterületűek felé. Ez a most bemutatandó ingatlan a maga közel 100 m2-ével és hatalmas (44 m2-es) teraszával párját ritkította – egészen addig, amíg az első bérlője sajátos igényeire nem szabta. Az itt lakók enyhén túllépték a Tenerifén egy főre jutó legális marihuána termesztését, szinte az egész teraszon ezt a „csodanövényt” termesztették. Mikor sikerült a kábult lakóktól megszabadulni, akkor határoztunk úgy a tulajdonossal, hogy felesleges ekkora teraszt meghagyni a bérlőknek, érdemesebb lenne azt részben beépíteni, és Marihuanat megosztani, így lett belőle két lakás: Mari és Juana.

Mivel én ingatlanmenedzseléssel és fejlesztéssel foglalkozom itt a szigeten, csináltam már hasonló átalakítást ezt megelőzően is. Ahol ez az ingatlan található, ott a legjobban bérbe adhatóak az egyhálós, esetleg kéthálós nappalis lakások. A nagyobb méretűeket nem lehet fajlagosan többért kiadni, ezért érdemesebb okos alaprajzi korszerűsítéssel megnövelni a lakásszámot. Bár rövid távra adunk ki három szobás vagy annál is nagyobb apartmanokat, villákat az óceán partján, de azzal egy teljesen más célcsoportot célzunk meg. Fontos tisztába lenni azzal a bérlői réteggel, akik a te lakásodhoz passzolnak, hiszen így tudod a legoptimálisabban üzemeltetni a lakásodat. Mindezekről beszélek a Hogyan add ki rövid vagy hosszú távra lakásodat? online szemináriumomban, ha szeretnél ebben a témában elmélyülni, szívesen ajánlom figyelmedbe.

Ez a lakás egy olyan társasházban található, ami egy nagyon kedves befektetőm kizárólagos tulajdonában van, ezért nem nehezítette meg az engedélykérés az átalakítási folyamatot. Ez a befektető meghatározott egy bizonyos összegű bérleti díjat, amit szeretne realizálni a tenerifi ingatlanjaiból. Bár lehetne újabb társasházat is venni, de sokkal észszerűbb mindig a már meglévőnkből maximalizálni a profitot. Ez kivitelezhető egyrészt a lakások korszerűsítésével, minőségibbé tételével, másrészt pedig a lakásszámok növelésével – ha erre van lehetőség.

Visszatérve Marihuanahoz, az alaprajzon látható, hogy milyen szép, tágas volt eredetileg a lakás. Ebben az állapotában egy család számára valóban nagyon vonzó, sőt akár egy harmadik hálószoba kialakítására is lehetőség lett volna, de a befektető célja nem az volt, hogy saját magának tartson itt fent egy elegáns apartmant. A hatalmas terasz pedig bár nagy érték itt Tenerifén is, de a lakáshoz képest mégis nagyon nagy. Ahhoz, hogy raktárnak használja a bérlő (vagy esetleg ismét mezőgazdasági célokra 😊) nem érdemes megtartani. Mint ahogy az életben, érdemes az egyensúlyt megtalálni az ingatlanoknál is.

Az arányokra ügyelni kell a berendezés esetén is, ha nem tudjuk megfelelően bebútorozni a lakást, akkor nem érdemes feldarabolni. A tervezési folyamat során belülről kifele haladtam szokásomhoz híven, azaz megterveztem azt, hogy milyen szükséges bútoroknak kell minimálisan beférni a két lakásba.

A hálószobák berendezésével nem volt gond, hiszen tágas, nagy szobákról van szó: igazságosan elosztottam a két lakás között. A kettéválasztás lehetőségét inkább az nehezítette, hogy kialakítható-e még egy plusz fürdőszoba és plusz konyha. Új bejárati ajtó csak egyféleképpen helyezhető el a lépcsőházból való bejutás miatt, ez pedig a kamra elbontásával járt. Értelemszerűen meghagytuk az eredeti konyhát, és adta magát az alaprajz, hogy ez az új bejárati ajtós lakás maradjon meg kisebbnek. Ügyesen a másik lakás rovására lecsippentettünk egy darabot, hogy ki tudjuk építeni az új fürdőszobát. Szerencsénkre volt egy olyan kihasználatlan lehetőség, ami viszont plusz értelmet adott a kettéválasztásnak: egy erkély kiépítése. Ugyanis az eredeti konyhaablak az alsó lakás fedett teraszára nézett, ide nem lehetett kijutni, pedig elég nagy (15 m2), tehát jó lett volna hozzáépíteni a kisebbik lakáshoz. Túl sok feladatot nem jelentett, az ablakot teraszajtóra cseréltük, a teraszt vízzáró réteggel láttuk el, és ebből a holt területből lett Marinak saját terasza.

A másik lakásból viszont a konyha hiányzott. A teraszt meg kellett kurtítani, és el kellett bontani a tárolót is, így helyet találtunk a nappali-konyha-étkezőnek, sőt még egy kisebb hálószobát is ki tudtunk alakítani. Juana egy csodaszép, nappali plusz két hálós nagy teraszos otthonná varázsolódott. Ha hiszed, ha nem tágasabbnak tűnik így, mint azelőtt, amikor még egyben volt a testvérével, és elég nagy maradt a terasza ahhoz, hogy kellemesen lehessen itt időt tölteni.

Amennyibe ez az átalakítást került, egy garázst sem lehetett volna venni itt a szigeten. A két lakás bérleti díja jóval meghaladja az eredetiét, a beruházás így egy év alatt bőven megtérül. A történet érdekessége az, hogy bár szűkíteni akartuk a célpiacunkat, azaz a lakás kisebbé tételével főleg fiatal párokat céloztunk meg, végül mégis szélesebb bérlői réteget értünk el. Mivel ez a két lakás értelemszerűen egymás mellett maradt, olyan kétgenerációs családok és baráti párok érdeklődtek utána, akik egymás közelében kerestek otthont. Végül a legfontosabb célunkat elértük: olyan minőségi lakók kerültek az testvérlakokba, akik egy stabil bérleti díjat tudnak hónapról hónapra biztosítani a befektetőnek.

Ezzel ezt a Legkedvenc ingatlanjaimról szóló blogsorozatomat egy időre bezárom. Vannak most is folyamatban lévő átalakításaink, meglátjuk melyikből lesz még kedvenc 😊. Remélem sikerült bemutatnom, hogy milyen potenciálok rejtőzhetnek egy-egy ingatlanban, amiket kár lenne veszni hagyni. Ezek a bemutatott lakások nagyon sok örömet jelentenek a befektetőknek és a benne lakóknak is. Igazi otthonokat tudtunk teremteni nagyon jó megtérüléssel. Végül is minden jó dolog egy irányba mutat: értéket teremteni, ez lehet a legnemesebb feladatunk – akárhol is élünk ebben a világban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés