BlogIngatlanbefektetésPszicho lakás 2

A következő cikkekben bemutatom a számomra legkedvesebb bérbe adott ingatlanjainkat, melyek alaprajzi átalakulása és ingatlanfejlesztése is igen látványos változást eredményezett. Nézd el nekem kérlek, ha kicsit úgy beszélek róluk, mintha családtagok lennének, de eléggé a szívemhez nőttek ennyi év alatt. Szokásunkká vált, hogy a hosszú távra bérbe adott lakásainkat elkereszteljük, valahogy rájuk ragad egy-egy találó név. Kedvenc lakásainkat kezdetben csak a mesterember, a takarító és én szólítottuk nevükön a könnyebb megkülönböztethetőség kedvéért, de később már az ingatlanközvetítők is örömmel átvették ezeket a kicsit vicces, de annál találóbb elnevezéseket. Ebben a blogbejegyzésemben bemutatom nektek Pszichológiát, „aki” hosszú és kicsit komoly neve ellenére valójában egy aranyos, törpelakás, és egyben az egyik legsikeresebb ingatlanátalakítási projectünk.

Pszicho (mi csak így emelgetjük) valójában egy háromszintes társasház földszinti rendelője volt, ami a társasház bejárati ajtajával szemben, a lépcsőfordulóban helyezkedik el, közvetlen utcafronti kapcsolata nincs. Az előző tulajdonos akasztotta ki az ajtajára az előkelő spanyol Psicología feliratot, mivel a lánya pszichológus volt, és elképzelhető, hogy itt fogadta a pácienseit. Ez a falatnyi 15 m2-es iroda egy kézmosós wc-ből és egy apró, ablaktalan tárgyalóból állt. Annak idején jót szórakoztunk azon, hogy talán egyszemélyes zártosztályként is működhetett😊. De viccet félre téve, szerettem volna ezt a helyiséget lakásként hasznosítani, mivel úgy gondoltam, hogy irodának vagy üzlethelyiségnek azért nem igazán alkalmas, mert nincs utcára néző ablaka, ajtaja.

Raktárnak azért sajnáltam volna megtartani, mert tárolási célra volt elég tér a társasház hatalmas garázsában. Ezt a garázst egy széles lichthofként képzeld el, a közepe teljesen nyitott, így biztosítva fényt az emeleti és a földszinti lakások ide néző szobáinak. A garázs viszont a domborzati viszonyokból adódóan mélyebben fekszik, mint a társasház. Sajnos, a földszinti lakók a poros ablaküvegen kívül semmi előnyét nem élvezték ennek a helyiségnek, mert tele volt mindenféle kacattal: ócska bútorokkal, régi elektromos készülékekkel, és minden olyan dologgal, aminek már régen a szeméttelepen lett volna a helye. Az alaprajzon láthatod, hogy ez a helyiség keskeny, két autó csak egymás mögé tud parkolni, ami nem túl praktikus, viszont elég hosszú ahhoz, hogy szakaszokra bontsuk a teret, és új funkciókkal lássuk el.

Ebben a projectben két helyiség korszerűsítését végeztük el egyszerre. Egyrészt a pszichológiai rendelőből kialakítottunk egy lakást úgy, hogy a garázs folytatásában építettünk még egy szobát, vízszintbe hozva Pszicho padlózatával. Ahhoz, hogy bármi természetes fény is jusson a lakásba, a belső udvar felé lehetett csak ablakot nyitni, pontosan a szemétkupac kellős közepére nézve. Gondolhatod, hogy nem sok esély lett volna Pszicho bérbe adásra, ha ezt az áldatlan állapotot nem szüntetjük meg.

Az eredeti wc-hez hozzátoldottunk egy zuhanyfülkét, szerencsére volt hely egy fal elbontásával. A „zártosztály”😊 lett a konyha-étkező, ide építettük be a konyhabútort és egy lehajtható asztallapot. Pszicho minden egyes négyzetcentiméterét okosan kellett kihasználni: a legkisebb méretű (120 cm-es) franciaágyat, 120 cm-es tolóajtós ruhásszekrényt vettük meg. A konyhába épp elfért egymás mellett a mosógép, a hűtő és a mosogató. Sajnos, saját elvárásaimat a bútorozás területén nem tudtam teljesen betartani: dolgozórész kialakítására és kanapéra már nem volt lehetőség, annyira csöpp ez a lakás. Azonban a végeredmény ennek ellenére is nagyon jól sikerült, ahogy láthatod a fotókon is. Ideális lehetőséget nyújt annak a bérlőnek, aki csak alvásra használja az otthonát.

Praktikusabb kialakítású lett másrészt a garázs is, azzal, hogy három részre osztottuk fel a teret. A beépített szoba alatti 1,60 cm magas tér lett a raktárunk, amit itt tárolunk azt egyik ablakból sem lehet látni. Az összes felesleges kacatot elajándékoztuk vagy kidobtuk, hófehérre lefestettük a falakat és szépen kitakarítottunk. Értelemszerűen a garázs utca felőli része megmaradt autóbeállónak, bár ezt csak nagyon ritkán használjuk erre a célra, mivel bőven parkolási lehetőség az utcán. A legszebb a középső, fedetlen rész lett: Pszicho-nak és a többi lakásnak „parkra” néző ablaka lett úgy, hogy a garázs középső, nyitott részét műfűvel leterítettük, és néhány kerti bútort helyeztünk itt el párnákkal, napelemes mécsesekkel. A falra kanári mintázatú kerámia kaspókat fúrtunk fel, és gondozást alig igénylő kaktuszokat ültettünk bele. Mivel nálunk, Tenerifén alig esik az eső, az így kialakított hangulatos „álkert”, télen -nyáron üde színfolt, az ide néző lakásoknak sokkal szebb látványban van részük, mint azelőtt.

Ha hiszed, ha nem ez a törpe lakás a maga alig 21 m2-ével az egyik legjobb bérbe adott ingatlanunk, még soha nem állt üresen egy hónapnál többet. Szinte mindig egy fő veszi ki, általában egy esti műszakban dolgozó egyedülálló személy, bár másfél évig egy fiatal pár is lakott benne. A beruházás teljesen megtérült kevesebb, mint egy év alatt csak abból a bérleti díjból, amennyiért Pszichot kiadtuk. További kedvező hatásai is lettek: a „garázskert” miatt a másik földszinti lakás bérleti díját is meg tudtuk emelni. Később még további fejlesztések is történtek ehhez az ominózus garázshoz kapcsolódóan, két lakást is ösztönzött további fejlesztésre a belső „átriumkert” létrejötte -de ezt majd egy másik blogbejegyzésemben mesélem el neked.

Pszicho története jó példa arra, hogy egy okos változtatás túlmutat saját magán, képes hatással lenni egész környezetére. Ha érdekelnek még más alaprajzi átalakítási ötletek, akár egy hasonló esettanulmány, amikor is egy elhagyatott raktárból csodaszép akadálymentesített otthont tudtunk csinálni, akkor ajánlom figyelmedbe A tökéletes alaprajzú és bebútorozott lakás című e-bookomat, mely a legjobb eddigi tizenkét átalakítási munkámat mutatja be részletesen. És jövök hamarosan másik kis nagy kedvencem 😊, Pöttyös Panna történetével is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés