BlogIngatlanbefektetésMi kell a bérlődnek?

Hogyan tudnád kiadni a lakásodat úgy, hogy te is és a bérlőd is maximálisan elégedettek legyetek? Ha szeretnéd tartósan, hosszú távon kiadni lakásodat, akkor először gondoljunk bele abba, hogy mire vágyik a bérlőd.

Többször éltem én is bérelt lakásban, és mindig volt néhány dolog, ami nagyon zavart engem, mind a lakás állagával kapcsolatban és sajnos a tulajdonosi hozzáállással is, amit nem igazán sikerült megoldani.

A kis komfortfokozaton még tudtam is változtatni szenvedélyes lakberendező lévén, például ha nem volt elég kiegészítő a fürdőszobában (törölközőtartó, wc-papírtartó, fogas), akkor a saját költségemre vásároltam, felszereltem és nem is vittem el, amikor kiköltöztem a lakásból, mert nem akartam a csempét lyukasan hagyni. Az esetleges kisebb műszaki problémákat is szó nélkül megjavíttattam (pl. csepegő csap, nem működő izzó), szó nélkül elfogadtam azt is, ha nem a lakás méretéhez megfelelő méretű bojler volt a lakásban, pedig emiatt nagyon figyelni kellett a meleg vízfogyasztásra. Azt meg már csak mellékesen jegyzem meg, hogy beköltözés előtt mindig rengeteg munkával tudtam csak tisztára kefélni a kopott, kutyaszőrös kanapét. Egy valamivel azonban nem igazán tudtam mit kezdeni, és ez a rossz tulajdonosi hozzáállás volt.

Érthetetlen volt számomra, amikor a tulajdonos ellenségként kezelt, vagy azt éreztette velem, hogy csak a lakás hiteltörlesztését kívánja a személyemben megoldani. Külföldi éveim elején azt is furcsállottam, amikor az ingatlanközvetítő a tulajdonos kérésére kifaggatott, hogy milyen nemzetiségű vagyok, hány gyerekem van, van-e háziállatom, holott volt érvényes munkaszerződésem megfelelő jövedelemmel. Mégis a legrosszabb az volt, hogy nem érezhettem magam biztonságban, mert volt olyan albérletem, ahol csak fél évre engedtek bérleti szerződést kötni, és amikor karácsony előtt lejárt a hat hónap, a tulajdonos bejelentette, hogy nem hosszabbít, mert ő és a barátai akarják használni a lakást az ünnepek alatt, de utána pár hónap múlva visszaköltözhetek. Ugyanez a tulajdonos a megígért kauciót sem fizette vissza nekem, pedig kifestve, kitakarítva adtam vissza a lakást.

Ismered a mondást: ami nem öl meg, az megerősít. Ezek a negatív élmények sarkalltak egyre inkább arra, hogy legyen saját lakásom, hogy biztonságban tudjunk élni, és otthont teremteni a gyerekekkel új lakhelyünkön egy mediterrán szigeten, Tenerifén. És ez motiválja minden nap ingatlanmenedzseri munkámat is: az általam kezelt lakások vagy nyaralók esetében eddig még mindig sikerült meggyőznöm a tulajdonosokat, hogy gondozzuk a bérbe adott lakásokat, kössünk hosszú távra bérleti szerződéseket, mert így jó kapcsolatot alakíthatunk ki a bérlőinkkel, és ez később jelentkezni fog a bevételben is. Ha neked is van bérbe adott lakásod, akkor érdemes megfontolnod a következő tanácsaimat, és meglátod az ingatlankiadás egy nagyon kellemes tevékenységgé fog válni számodra is.

Az életben mindig azt kapjuk vissza, amit képesek vagyunk adni. Soha ne elégedj meg a középszerű dolgokkal, adj mindig többet, mint amit elvárnak tőled. Hogyan alkalmazom én ezt az univerzális törvényt a bérbe adott lakásoknál? Nézzük meg a példákon keresztül.

 

Büszke vagyok arra, hogy az általam kezelt bérbe adott lakások magas minőségűek, az átlag kialakításúnál jóval színvonalasabbak, még ha legtöbbjük nem a legdrágább zónába esik. Vallom azt, hogy a szerényebb jövedelemmel rendelkező családok  is megérdemlik a szépet, a jó minőségűt, ennek következménye valószínűleg az is, hogy  minimális a bérlőváltás  lakásainkban. Nézzük akkor pontonként, mi az amit nyújtanunk kell a bérlőnek mielőtt bérleti díjra tartanánk igényt!

  1. Műszaki állapot

A lakás legyen műszakilag tökéletes és korszerű, tehát ne csöpögjenek a csapok, elég nagy méretű legyen a bojler, a kazán. Minden kitűnően működjön, ne legyen kiégett villanykörte, a háztartási gépek korszerűek és energiatakarékosak legyenek. A bérlő fejével gondolkodj! Senki nem szeretne hatalmas méretű áramszámlát fizetni, tedd könnyebbé a rezsi fizetését a bérlődnek, ne idézz elő neki felesleges többletköltséget. Ne a bérleti díjat csökkentsd, hanem tedd energiatakarékossá a lakást. Hiába adod ki esetleg olcsóbban a lakásodat, ha bérlőd a kötelező havi rezsibe belefullad.

Fontos a műszaki háttérszolgálat, ami a profi menedzselés részét képezi. Bármi elromlik, meghibásodik, 24 órán belül jelentkezik a szerelőnk, és elhárítja a hibát. Erről a szolgáltatásról még a bérbe adás előtt tájékoztatjuk a bérlőt, és tapasztalatom szerint nagyon megnyugtatja a bérlőjelölteteket.

A több éve bérelt ingatlanok esetében szükség lesz hűtőt, mosógépet cserélni, nem feltétlenül kell megvárni, hogy minden elromoljon. Egyeztess a bérlőddel, és ha ragaszkodik egy bizonyos típusú műszaki cikkhez, ami árban is belefér a tervezett keretedbe, vedd meg inkább azt. A csere jó alkalom lehet a bérleti díj megemelésére is, vagy egy hosszabb bérleti szerződés aláírására. A bérlőd érzi, hogy fontos a számodra, partnernek érzed nem csak egy fejőstehénnek.

 

  1. Bútorozás

Kérlek, soha ne tegyél kiszuperált, rossz és koszos bútorokat az albérletedbe! Te sem örülnél neki, ha mindenféle szedett-vedett, egymáshoz nem passzoló, kényelmetlen bútorok lennének a lakásodban. Tehát elsősorban legyen méretben megfelelő, a lakás hangulatához, stílusához illő. Az ülőbútorok legyenek kényelmesek és tiszták, a szekrények pedig tökéletes állapotban (fogantyúk rendben, polcok a helyükön, nem foghíjasan, a ha tükör betét van az ne legyen törött vagy homályos).

 

Nem az a baj, ha egy kanapé nem ultramodern, ha tiszta, szépen át van húzatva, és a rúgok is rendben vannak. Nem hiba egy régebbi stílusú szekrényt sem felújítani, szépen át lehet festeni, fel lehet újítani. Nem mindenki szereti a mostanában divatos minimál stílust, de minden bérlő elvárja a tiszta és praktikus bútorozást.

 

Én is többször vettem már bútort a bolhapiacon, egy alkalommal keresve sem találhattam volna méretben pontosabban illeszkedő tálalószekrényt az egyik albérlet étkezőjébe. Ezt a kis kopott, barna tálalót szépen rendbetettem, plusz polcokkal kiegészítettem, lefestettem fehérre a vázát, ezüstre a lapját, valamint kicseréltem a régi otromba fogantyúkat ezüst gömböcskékre. Olyannyira dísze lett ez a tálaló a lakásnak, hogy pár év elteltével, amikor a bérlő kiköltözött vételi ajánlatot tett rá, mert szerette volna magával vinni az új bérleményébe.

 

Biztosítsunk elég tároló- és rakodófelületet, így elkerülhető az, hogy a bérlő összefurkálja a falat. Legyen elegendő polc, törölközőtartó, fogas a fürdőszobában is, egyrészt a csempe védelme érdekében, másrészt a bérlő kényelemes mindennapi életéhez.

 

  1. Használhatóság

Ha fejlesztés előtt áll a lakás, akkor alakítsd ki a lehető legkorszerűbb alaprajzot.  Mivel a legtöbbször nem ismerjük a leendő bérlőnket ezért olyan általános szabályokat veszünk figyelembe, amikkel nagyon nem tévedhetünk. A lehető legtöbb hálószobát és fürdőszobát alakítsuk ki, mert ez emeli erősen a lakás bérleti értékét. Ha lehet, legyen tárolószoba, amit a bérlő használhat gardróbnak vagy tárolónak A konyha nem feltétlenül kell, hogy külön szeparált és ablakos legyen, ha tudsz szobát a helyére tenni, inkább helyezd át, egy plusz hálószoba többet ér mint egy külön konyha. Ha van kert, legyen szépen karbantartott, ha van erkély, akkor a terasz legyen tökéletesen használható: ülőgarnitúra, napernyő, asztal, főleg a nyaralók esetében ez fontos szempont.

Nagyon bosszantó, ha rossz  irányba nyílik az egyik szobaajtó, vagy nem elég magas a polc és mindig beleverhetjük a fejünket, ha értelmetlenül holt terek maradnak kihasználatlanul, amiket pedig szépen, asztalosmunkával el lehetne tűntetni, és ezáltal plusz tároló felületet jelentenének a bérlő számára. Ha magunknak kijavítanának vagy átszerelnénk, tegyük meg a bérlőnek is!

Az emberek nagyon hasonlóan működnek, mindnyájunknak szükségünk van cipőtárolóra, fogasokra, polcokra, ebből elegendő számút biztosítsunk a lakásokba, különben nagy rendetlenség lesz, és a bérlőnek egyszerűen nem lesz kedve rendet tartani a lakásban, ami következménye lesz, hogy elhanyagolja, nem vigyáz rá, és a végén pedig „leharcolva” elhagyja a lakást.

 

  1. Esztétika

Egy szép, elegáns lakást sokkal könnyebb kiadni, mint egy átlagos kinézetűt, még ha kicsit drágább is az átlag bérleti díjnál. A bérlőjelöltek keresik az igényes lakásokat, egy erős kínálati piacon is a te lakásodat fogják választani, ha az makulátlan. A lakás tűnjön nagyon értékesnek, ezt egy-két extra lakberendezési ötlettel is el tudod érni.

Az esztétikum nem egyenlő a drágasággal. Mutatós lakást ki lehet alakítani kevés pénzből is, de kell hozzá sok jó ötlet és ízlés, valamint egy koncepció. Mit értek ez alatt? A bérbe adásra szánt lakást nem kell túldizájnolni, legyen egy jól érezhető karaktere, például egy szépen kiemelt fal (esetleg tapétával, burkolattal ellátva), de mégis maradjon semleges, hogy a bérlő személyes holmijaival be tudja lakni, otthonává tudja varázsolni.  A rövid és a hosszú távú bérlésben vannak azért különbségek, ha ez a téma érdekel, akkor kérlek, olvasd el az ezzel kapcsolatos cikkemet is.

Én nem szeretek silány lakásokkal foglalkozni. Nekem még mindig nagyon jó érzés, hogy a lakásainkat a bérlőjelöltek mindig megdicsérik, az ingatlanközvetítő kollegáink is és a prémium kategóriában tartják számon. Hidd el, jobb jót adni, mint szégyenkezni a lakás kinézete és az állapota miatt.

 

  1. Biztonság

Tegyél meg mindent a lakás és a bérlőd biztonságáért! Ha szükséges szereltess fel a teraszajtókra, alacsonyabb ablakokra rácsot. Az általam kezelt lakások mindegyikében van központi riasztó, aminek a havi csekély költségét nem terhelem a bérlőre.

Legyen széf a lakásban! Ez különösen fontos a rövid távú bérlemények esetében, mivel bérlőd itt tárolhatja biztonságban értékeit, iratait.

Kössél a lakásra biztosítást! Erre ne sajnáld a pénzt!  A bérlőd nem fog, vagy ha igen, akkor is csak a saját értékeire fog kötni biztosítást. Neked elsősorban a lakásod állagát kell megóvni, tehát beázás, tűzkár esetén védve legyen az ingatlanod.

 

  1. Tisztaság

 

Mindig tisztán add át az ingatlant a bérlőnek, és ilyen állapotban kérd is vissza tőle. A tisztaság nemzetiségenként más és mást jelent, ezt megtapasztaltam, amióta külföldön élek. Ha te magad nem vagy képes alaposan kitakarítani, akkor foglalkoztass profi takarítót, én a magam részéről ezen soha nem spórolnék. A takarítást egy külön szakmának tartom, és egy igen fontos tényezőnek az ingatlan kiadásakor. Koszos, rendetlen lakást nagyon nehéz kiadni, viszont egy tiszta, takaros lakás vonzza a bérlőket.

 

  1. Biztosítékok

Nyújts biztonságérzetet a lakódnak azzal, hogy hosszú távon, szívesen adod bérbe a lakásodat. Innentől kezdve már te is elvárhatod, hogy bérlőd rendszeresen fizesse a bérleti díjat. Tartsd magad a határidőkhöz, ha 5-ig be kell folynia a bérleti díjnak, mert így állapodtatok meg, akkor már legkésőbb 1-én küldd el a számlákat és kedvesen jelezd az esedékes fizetnivalót. Soha ne engedd, hogy a bérlőd csúszásba essen!

Ha éves szerződést kötöttél a bérlőddel, jelezd egy hónappal a határidő előtt, hogy szándékozik-e hosszabbítani, ha igen, akkor írásban is rögzítsétek. Mindig add vissza a kauciót, az esetleges rongálások levonása után, de legyél tisztességes, a lakást természetesen használták, ezért fizették a bérleti díjat, az esetleges kopásokat nem számolhatod fel, csak a ténylegesen okozott károkat.

Legyen korrekt szerződés köztetek, fizesd ki az adót a befolyt bérleti díj után, ne legyen támadási felületre ok!

 

  1. Emberség

Kapcsolatom az általam kezelt ingatlanok bérlőivel igen jónak, már-már barátinak mondható.  Én úgy gondolom, hogy nem vagyunk ellenfelek. A bérlő a lakásproblémájára keres korrekt megoldást, mi pedig tisztességesen fizető, elégedett bérlőt szeretnénk. Először nekünk kell tenni, utána várhatjuk el, hogy pontosan fizessen a bérlő és megbecsülje a szép lakást. Még soha nem tapasztaltam azt, hogy egy rendbetett, esztétikus lakást lelaktak volna a bérlők. Lehet, hogy szerencsém volt, de inkább hiszek abban, hogy érdemes jó minőségű lakást kínálni, megbízható menedzsmenttel, mert a bérlők nemcsak a lakást veszik ki, hanem a lakás köré épülő jó szolgáltatást is.  

Légy jobb, mint a többi lakástulajdonos, légy másabb azzal, hogy nagyobb értéket adsz, hogy figyelmesebb és udvariasabb vagy, és meglátod egy nagyon kellemes passzív jövedelmet tudsz magadénak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés