BlogUtazásGran Canaria 4

A Kanári-szigetek harmadik legnagyobbika, a „kis kontinens” néven is emlegetett Gran Canaria legfőbb érdekessége a többféle éghajlati zóna, valamint a változatos földrajzi formák (kanyonok, hegyek, trópusi erdők és sivatagok) együttes jelenléte. Ez a változatosság megjelenik a gazdag növény- és állatvilág afrikai, amerikai, európai keveredésében is. Gran Canaria remek nyaralóhely, nagyon sok szép stranddal és kirándulási lehetőséggel.

 

Nézzük akkor sorjában, miért érdemes eljutni Gran Canáriára?

A sziget területe kb. 150 km2, formája pedig egy lepényhez hasonlít. A Szaharával egy szélességi fokon van, klímája szubtrópusi. Fővárosa, az 1478-ban alapított Las Palmas a Kanári-szigetek legnagyobb városának számít. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, ahonnan Tenerifére, La Palma, Fuerteventura és Lanzarote szigetére, valamint Spanyolország szárazföldi részére (Huelva, és Cadiz) is indulnak kompok. Teneriféről az északi kikötőből rendszeresen indulnak kompok, mi a gyerekekkel szívesen „átruccanunk” egy hosszú hétvégén, nagyon szeretjük Gran Canáriát, különösen a fővárost, de soha nem hagyjuk ki az Angry Birds parkot sem, ami a sziget déli részén található.

Las Palmas legnagyobb,  de a világ talán legszebb városi strandja a 3000 méter hosszú Playa de Las Canteras, számos bárral, étteremmel és szállodával várják az idelátogatókat. A főváros legszebb része Vegueta, a történelmi óváros, számos múzeum, régi épület, így a Santa Ana székesegyház  és az is várja az itt időzőket.  Mindenképpen érdemes megnézni Kolombusz házát, a Casa de Colónt, mely múzeum is egyben és nagyon szép építészetileg is.  A gyönyörű Doremas Park közel található a kikötőhöz, halastóban, vízesésben gyönyörködhetünk, míg a gyerekek birtokba vehetik a játszóteret. A park mellett található a Pueblo Canario skanzen, ahol egy hagyományos kanáriai falut modelleztek le. Las Palmas közelében helyezkedik el a Jardin Canario botanikus kert, mely  Gran Canaria fantasztikus faunáját mutatja be.

Kirándulásra ajánljuk megtekinteni a 4,5 millió évvel ezelőtt vulkánkitörés által képződött Roque Nublo sziklát, mely 80 méter magas és 1800 méter magasan fekszik. A sziget közepén, Tejeda városához közel található, innen szép időben Las Palmas 360°-os panorámáját csodálhatjuk, sőt átintegethetünk a tenerifi Teide-hegynek is.

A sziget egyik legszebb falvacskája,  Firgas híres ásványvízéről, és mesterséges vízeséséről (Paseo de Gran Canaria).

Távol, a déli üdülőhelyek turistatömegétől, Gran Canaria zöldebb északnyugati részének egyik  legcsendesebb helye Agaete. Szép fehér házak sorjáznak az idilli kis faluban, mely híres botanikus kertjáről a Huerto de las Flores-ről. Agaete-ban  minden évben augusztus 4.-én Fieste de la Rama “esőcsináló” karnevált tartanak, melynek keretében a falu lakosai fenyőágakkal a kezükben vonulnak, így “hívva” az esőt.

 

Hol érdemes szállást foglalni?

Gran Canaria legnagyobb nyaralóvárosa Playa del Inglés, mely mára már összeépült  a csendesebb Maspalomassal és San Agustinnal. Nem tipikusan spanyolos tengerparti hangulatú, azoknak ajánljuk, akik szeretik a nyüzsgést, az éjszakai életet.

Maspalomas különlegessége egyrészt az 58 méter magas világítótórony, az El Faro, mely mai is működik, másrészt a sivatagdűnék hófehér tengerparttal. Maspalomastól északra található a Palmitos állat és botanikus park, valamint az  Aqualand, de egyik sem olyan színvonalas mint a tenerfi párjuk. Sajnos a Palmitos 2007-ben leégett és azóta nem hozta be a lemaradását.

Puerto Rico két nagy dombra épült szélvédett, napos üdülőhely.  Az üdülőhely az év bármely szakában kellemes kikapcsolódást kínál ssaládok, és fiatalok számára is.

Puerto de Mogan autentikus óváros jellegzetes utcáival, színes házaival máig megtartotta eredeti báját, talán a legszebb üdülőfalu a szigeten A csatorna felett átívelő hidacskák kicsit Velencére is emlékeztetnek.

Utazási tippként szívesen ajánlom Tenerifével összekötni Gran Canária felfedezését, ha van legalább tíz napos szabadidőnk. Bár mindkettő szigeten bőven akad látnivaló egy-egy hétre akár külön is…

Ha kedvet kapott meglátogatni a Kanári-szigeteket, szívesen megszervezzük utazását. Várjuk szeretettel kis szigetünkön!

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés