BlogUtazásTenerife apartmanbérlés 1

Lassan ugyan, de visszatér az élet Tenerifére is. Az elmúlt hetek bezártsága után a sziget újra nyitja kapuit, és visszavárja a turistákat, valamint a befektetőket. Mostani blogbejegyzésemben arról írok, hogyan befolyásolhatja a sziget jövőjét a koronavírusos időszak, mire számíthatnak azok, akik szeretnének itt nyaralni, vagy ingatlant vásárolni.  Az első részben a turizmusról, míg a második részben az ingatlanpiacról készültem egy rövid összefoglalóval.

Az elmúlt három hónap mély nyomokat hagyott az itt élők életében is. Turisták egyáltalán nem jöhettek Tenerifére, a légi közlekedés, a hajózás teljesen leállt. Azok, akik az idegenforgalomban dolgoztak, a turisták hiányában munka nélkül maradtak, mivel a szállodák, éttermek bezártak. Sokan végleg elköltöztek a szigetről, és máshol kezdtek új életet. A szerencsésebbek munkanélküli segélyt kaptak, a spanyol állam gondoskodott azokról, akiknek bejelentett munkahelyük volt a válság előtt. Második hullámként az ingatlanok területén is begyűrűzött a válság hatása: többen felmondták az albérletüket, összeköltöztek szülőkkel, barátokkal, vagy végérvényesen elhagyták a szigetet.

Az élet lassan kezd csak visszatérni a régi mederbe, és valószínűleg még eltart egy ideig, mire felveszi a korábbi fordulatszámot. Mire számíthatunk a turizmus, illetve az ingatlanpiac területén? Nyilván pontos tényeket nem lehet megállapítani, de egy-két megfigyelésre alapozva lehet sejteni a jövőt.

A turizmus valószínűleg átalakul, az eddigi tömegturizmus helyett a családiasabb idegenforgalom lesz a jellemző. Eddig mi is elsősorban szállodákat ajánlottunk az utasainknak, most viszont a magánszálláshelyeket preferáljuk. Ennek oka az, hogyha egy szállodában mégis van egy fertőzött, akkor minden vendégre kiterjedhet a karantén, míg egy egyéni szálláshelynél ez a helyzet nem fordul elő. A szállodákban még nem működnek az éttermek, kávézók, ezért akik a félpanziós ellátáshoz voltak hozzászokva, azoknak most sajnos csalódniuk kell.

Miért ajánljuk, hogy most nyaraljunk Tenerifén? Egyrészt a sziget nagyon szép, és most nem zsúfolt. Közel sincs annyi turista, mint ami ebben az időszakban megszokott lenne. Az óceán vize nagyon tiszta, a partok csendesebbek. Már látogatható a Teide és a nagy szórakoztató parkok (Loro Park, Siam Park) -csak lényegesen kevesebb sorban állással. Elindultak a magyar nyelvű fakultatív programjaink is hivatásos idegenvezetőnkkel, kislétszámos szervezésben. Így összefoglalva kijelenthetjük azt, hogy betartva a szállásokra vonatkozó biztonsági óvintézkedéseket, akár nagyobb élvezeti értéket képvisel most Tenerife, mint általában.

És még egy indok: jóval olcsóbb most idejönni, mint máskor. A repülőjegyek nagyon kedvező árban vannak 70.000-90.000 Ft között már repülhetünk a közvetlen járattal, és a szállásdíjak is lejjebb mentek: 400-600 euro/család/hét. A korábbi viszonyokhoz képest ugyanannyi pénzből két vagy akár három hetet is eltölthetünk a szigeten. Az élet itt továbbra is olcsó, olcsóbb, mint a Balaton, ezért minden kedves utasunkat arra tudjuk biztatni, hogy idén nyáron válasszák Tenerifét nyaralásuk helyszínéül.

Mi felkészültünk a változásra, és nagyon szép magánszálláshelyeket tudunk biztosítani utasainknak, olyan családias, jól felszerelt apartmanokat, ahol akár a reggelit és a vacsorát is meg tudjuk oldani, ha erre külön van igény. Apartmanjaink főleg autentikus környezetben, a helyiek által lakott csodaszép hegyes vidéken találhatóak, de közel a déli parthoz. Továbbra is segítünk a biztonságos autóbérlés kiközvetítésében, amennyiben önállóan szeretné valaki felfedezni a szigetet. Vendégeinket magyar nyelvű sofőr viszi a reptérről a szálláshelyre, és van személyzetünk, aki segít a teljes itt tartózkodás alatt. Számunkra is legfontosabb az utasaink biztonsága, ezért szervezünk meg mindent gondosan.

Érdekes módon a mi utasaink korábban is a családias hangulatú turizmus felé voltak nyitottak, kedves törzsutasaink legtöbbször nem igényelték a zsúfolt szállodákat, inkább barátként jöttek vissza hozzánk kisebb magánapartmanjainkba évente vagy akár évente többször is. Hat éve élek a szigeten, 15 éve szakosodtam a Kanári-szigetekre, mint turisztikai desztinációra, de most érzem először azt, hogy az utazás területén valódi értéket tudunk alkotni. A turizmus ezen ága a bizalmon alapul, sokkal több plusz értéket tud hozzáadni egy átlagos szervezett úthoz, és előtérbe helyeződnek az emberi kapcsolatok. Terveink között szerepel egy falusi turizmus jellegű üdülőközpont létrehozása, megspékelve egy kis kanári hangulattal. Erről majd a megvalósulást követően beszámolok.

Ami ennek a kibontakozóban lévő családiasabb turizmusnak az előnye, hogy a korábban „mindentmegakaroknézniegyhétalatt”, „bejáromazegészszigetetgyorsan” szlogen helyett születőben van egy olyan igény a vendégeink részéről, hogy a klasszikus turista látványoságok mellett (és egyre inkább helyett) értékelik az itteni emberek életszemléletét, ahogy sajátos lelassult tempójukban megélik egy-egy napjuk apró szépségeit. Kíváncsiak a helyiek szokásaira, az ünnepeikre, örömeikre és bánataikra. Beleolvadnak egy helyi romeriaba, táncolnak a parton, ha éppen ünnepelnek valamit, és megkóstolják a kicsit furcsa ízű gofiolepényüket. Tenerifét valóban megismerni csak így lehet. Lehet látni a Teidet, az óceánt és különböző egzotikus állatokat, de ez a sziget ennél jóval többet is tud nyújtani az érzékeny befogadóknak.

Örömmel megosztjuk Önnel is…

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés