Lassan ugyan, de visszatér az élet Tenerifére is. Az elmúlt hetek bezártsága után a sziget újra nyitja kapuit, és visszavárja a turistákat és a befektetőket. Mostani blogbejegyzésemben arról írok, hogyan befolyásolhatja a sziget jövőjét a koronavírusos időszak, mire számíthatnak azok, akik szeretnének itt nyaralni vagy ingatlant vásárolni. Az első részben a turizmusról, míg ebben a második részben az ingatlanpiacról készültem egy rövid összefoglalóval.

Az elmúlt hónapok az ingatlan piacon is nyomot hagytak, nemcsak a turizmusban. A legszembetűnőbb változás az albérleti piacon látható. Míg korábban nagyon erős keresleti piac volt a jellemző, azaz nagyon gyorsan akár egy-két nap alatt is ki lehetett adni a megürült ingatlanokat, és ráadásul igen borsos áron, most jóval több lakást kínálnak kiadásra és alacsonyabb áron. Ennek oka az, hogy beléptek a hosszú távú albérleti piaci szegmensbe az eddig csak rövid távra kiadott lakások is. Most nagyon kedvező áron lehet bérelni óceánparti villákat, lakásokat, mivel eltűntek a turisták.

Mivel mi ingatlankezeléssel is foglalkozunk a szigeten, és első sorban befektetőink hosszú távú bérbe adott ingatlanjait, társasházait kezeljük, ezért az első hónapban szerencsére kimaradtunk a válságból. Minket a második hónaptól kezdett érzékenyen érinteni, amikor bérlőink egy része elköltözött a szigetről, és ezért felmondták a bérleti szerződést, vagy többen jelezték azt, hogy bérleti díj csökkenést kérnek. Szerencsére hat havi albérlet támogatást lehet igénybe venni a spanyol kormánytól, aminek a folyósítása most kezdődött el, így bérlőink nagy része megmaradt. A megürült lakások feltöltése most kissé hosszabb időbe telhet, a szokásos 1-2 hét alatt 1-2 hónap, és egy kisebb fajta bérleti díj engedmény is szükséges a hatékony kiadáshoz, mivel sok lakás van a piacon. Mindezzel együtt azt látjuk, hogy kisebb döccenővel ugyan, de túléltük a válságot.

A turistáknak rövid távra kiadott lakások befektetőinek stratégiát kellett váltani, a korábban rövid távra kiadott lakásokat hosszú távra lehet csak meghirdetni, és jóval nyomottabb áron. Jól járnak azok, akik pár hónapig vagy fél évig akarnak most Tenerifén élni, mert nagyon kedvező árban tudnak lakást bérelni.

A hosszú távú bérbeadást segíti a június 20-án életbe lépett albérleti törvény, mely a nem fizető albérlők kilakoltatását gyorsítja meg. Ez a kedvező változás az itt befektetni kívánók érdekeit védi, és ösztönözni fogja az újabb lakásvásárlásokat a külföldi befektetők részéről is.

Próbáljuk optimistán nézni az elmúlt hónapokat! Én mindenesetre így teszek. Történt egy korrigálás a bérleti piac területén, a sokszor már irracionális bérleti díjak most reálisak. A bérlők megfizethető albérletek között válogathatnak, és a piac törvényei szerint a jó minőségű lakások továbbra is bérlőre fognak találnak. Remek alkalom most felújítani az üresen maradt lakásokat-mi is így teszünk, és magasabb színvonallal visszahelyezni a kínálati piacra. Azt gondolom, hogy hosszú távon csak az igényes lakások a piacképesek, és a jó minőségű lakás jó bérlőt is vonz be. A szokásos tisztasági festés mellett mi is egyéb extra felújítással és okos értékteremtő átalakítással használjuk ki ezt a speciális időszakot, a végeredményről fogok újabb blogot írni, ha befejeződtek a munkálatok.

Másrészt a befektetői oldalról is pozitív időszaknak nézünk elébe. Már kezdenek csökkeni az ingatlanárak, a szintén kissé túlárazott eladási piacon most hosszú év után először mozdult meg lefelé az ár. Véleményem szerint még további csökkenés várható, így aki szeretne befektetni Tenerifén, annak most lesz érdemes. Eddig sem volt rossz üzlet itt lakást vagy társasházat venni bérbeadási célra, a szokásos emocionális okokon túl (kitűnő klíma, spanyol vendégszeretet, gyönyörű környezet, rövid repülési idő) racionális érvek is segítették pluszban a döntést. Gondolok itt a kedvező adókörnyezetre, a biztonságos jogrendszerre (a most életbe lépett fentebb kifejtett albérleti törvény miatt különösen) de most várható még egy igen komoly indok is pluszban, ami nem más, mint az alacsony ár.

Amennyiben ingatlanvásárlás mellett dönt, kérje segítségünket. Nagy tapasztalattal, teljes körű ügyintézéssel állunk rendelkezésére. Ha szeretné feltérképezni először a szigetet, akkor szívesen látjuk Tenerifén: megszervezzük itt tartózkodását, megnézheti az általunk kezelt ingatlanokat, és felfedezheti velünk Tenerife legszebb részeit. Most remek az időzítés….

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés