BlogIngatlanbefektetésVariációk egy alaprajzra blog

Alaprajzi átalakító munkáim során többször volt már arra példa, hogy hasonló, vagy azonos alaprajzú lakásokat különböző igényekre kellett átalakítani. Ennek megfelelően a végeredmény is két teljesen más kialakítású és hangulatú otthon lett.

Tananyagomban, A tökéletes alaprajzú és bebútorozott lakás egyik esettanulmányában olvashattad a spanyolországi ügyfeleim, a Tenerifén élő Katie-ék történetét, akik kertes ház híján egy szép nagy teraszos lakást vásároltak. Ők voltak azok, akik kis híján a tartófalat is lebontották, de szerencsére erre nem került sor, így az egész társasház megmenekült J. Nos, ezzel a lakással szinte teljesen megegyező alaprajzút még egyet átalakítottam, ráadásul ugyanebben a lakóparkban. Ha kíváncsi vagy a folytatásra, tarts velem!

Mialatt a felújítás zajlott, párszor én is kimentem a helyszínre (hiszen tudod, imádom a felújításokat), és egy alkalommal ott várt rám egy nagyon kedves kismama hatalmas pocakkal. Bemutatkozott, és megkérdezte, tudnék-e nekik segíteni. Sophie férjével és hat éves kisfiával, Milan-nal ugyanebben a lakóparkban éltek, és szerették volna a baba érkezése előtt átalakítani a lakást. Egyeztettem vele egy időpontot, és pár nappal később egy hangulatos kávézóban átbeszéltük a vágyaikat, további otthonterveiket, és mindezeket összehangoltuk lakásuk alaprajzi lehetőségeivel.

Az aktuális és legfontosabb megoldandó feladat az érkező csöppségnek biztosítani a helyet. Sophie úgy gondolta, hogy a nagytesó szobáját választja le, ez átmeneti megoldás lenne egy-két évre, amíg el nem költöznek nagyobb lakásba. Bár nagyon szeretnek itt lakni, a közelben van játszótér, iskola, közért, szívük szerint maradnának is, de a lakás így négyőjüknek már nem elég tágas. Sophie tehát elsősorban bútorozási tippek miatt keresett meg engem, nem sejtette, hogy a szülése előtt még egy komolyabb átalakítás is vár rájuk!

Nézd meg te is alaprajzot, ami ugyanaz, mint Katie-k esetében, és gondold át, milyen tanácsot adnál Sophiek-nak!

A lakás szép állapotban volt, a kisfiúnak szupermenő volt a szobája J, a szülői háló is szépen berendezett. Sajnáltam volna Milan szobáját megbolygatni, egyrészt mert nem is éreztem jó döntésnek egy normális méretű, szép szoba erőltetett kettéválasztását, másrészt ennek a kisfiúnak elég lesz a kistestvér érkezésével megbarátkozni, nem igazán hiányozna még a saját kis kuckójának a megcsonkítása is.

Szépen felújított állapotban volt a fürdőszoba is, Sophie-k teljesen rendbe tették, amikor beköltöztek a sziget egyik legszebb részén található otthonukba néhány évvel ezelőtt: a burkolás és a szaniterek is kifogástalan minőségűek, ezen változtani nem érdemes, ezért az új bejárattal történő megnagyítását itt teljesen elvetettem, ellentétben Katiek lakásánál.  Nem szívesen nyúlnék a lakás egész bal oldalához, ahogy tettem anno Katie-k esetében, viszont a nappali-konyha oldalon egyrészt muszáj, másrészt érdemes is lenne alakítani. A konyha itt is nagyon parányi, egy nehezen használható egyszemélyes főzőfülke. Sophie eredetileg úgy tervezte, hogy Milan gyerekszobáját választja ketté, én azonban előálltam a harmadik hálószoba ötletével. Mivel a picurka konyha ablakos, így természetes megvilágítású, külön bejáratú szobát tudunk kialakítani, ha a konyhát áthelyezzük a nappaliba és annak eredeti alapterületét megnagyobbítjuk.

A babaszoba méretét a már meglevő nappali kanapé és konyha, valamint a legkisebb, de még okosan berendezhető szoba mérete határozta meg.  Szó szerint számoltuk a centiket, hogy minden meglevő bútort vissza tudjunk helyezni a lakásba, de az újonnan kialakult szoba is lehetőleg a legnagyobb méretű legyen. Így az épített fal valójában egy pengefal, ami mindössze 1,5 cm-t vesz el a térből.

Mivel érthető módon babavárás előtt Sophie-ek nagyon költséges átalakításba nem akartak kezdeni, és egyébként is sajnálták volna ezt a nyugodt komplexumot elhagyni, ezért az eredeti „U” alakú konyhabútort forgattuk át új helyére „L” alakban. Mindössze egy sarokelemet nem tudtunk felhasználni, minden más beépítésre került. A babaszobába most még keresztbe befért a kiságy, szembe a pelenkázó és a ruhásszekrény, de úgy alakítottuk ki a szoba méretét, hogy később is elférjen egy normál méretű ágy, egy dolgozórész és egy ruhásszekrény, azaz jól berendezhető legyen a szoba. Akár maradnak itt hosszú távon Sophiek, akár nem, mindig használható térkialakítását tervezek. Tehát nem egyszerűen a mostani állapotra tervezünk, hanem előre gondolkodva alakítjuk ki az új tereket. Nemcsak a jelen sajátos igényeit vesszük figyelembe, hanem az általános bútorméretekkel is kalkulálunk, így alakíthatunk ki okos tereket magunknak, és később így tudjuk könnyen értékesíteni lakásunkat.

Szükség volt egy kis gépészeti átalakításra, a vizet át kellett vezetnünk az új falra, és a villanyszerelő új kapcsolókat, világítást épített ki. Sophie ragaszkodott a szőnyegpadlóhoz a babaszobában, így azt átburkoltuk, a nappali-konyhában maradt a régi kerámiaburkolat.  A lakásátalakítás gyorsan ment, bőven befejeződött a kis Martha születése előtt, megelőzték még Katie-ket is J. A nappali az átalakítás után is tágas, barátságos maradt, a babaszoba igazán tündérire sikerült.

Ez egy olyan átalakítási példa, amely egyrészt a benne lakók megváltozott igényét tökéletesen ki tudta elégíteni, másrészt ezzel az átalakítással olyan értékemelkedést ért el a lakás, amely egy későbbi esetleges eladásnál is meghaladja a befektetett tőkét.  Értéket teremtettünk a mának és a jövőnek is.

Ha érdekelnek hasonló értékteremtő átalakítások, ajánlom figyelmedbe a tizenkét esettanulmányt tartalmazó tananyagomat előtte-utána alaprajzokkal, vagy olvasd el további cikkeimet. Várlak szeretettel!

alaprajz 3a
alaprajz blog 1

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés