BlogKiköltözésTenerife

Egy évtized már elég idő lehet ahhoz, hogy véleményt tudjunk nyilvánítani egy másik országban való életről. Sok megkeresés érkezett az elmúlt hónapokban felém, hogy írjak egy összefoglalót szigetlakói létünkről-kinek ajánlom az itteni életet és miért. Remélem, ezzel az írásommal tudok a helyes döntés meghozatalában segíteni azok számára, akik hozzánk hasonlóan a tenerifi életet fontolgatják.

Egy külföldi új életkezdés tele van izgalmakkal és reménnyel. Mindenkinek ajánlom, aki egy kicsit is kalandvágyó, mert nyitottabbá teszi a személyiségünket más kultúra iránt, megértőbbek leszünk más emberekkel szemben azáltal, hogy rájövünk, nem mi vagyunk a középpont az univerzumban. A fontos dolgok eltolódnak, és saját magunkat is jobban meg tudjuk ismerni az új kihívások által. De legyünk tisztában önmagunkkal és az adott élethelyzetünkkel: nem mindegy, hogy függetlenül vagy már gyerekekkel együtt vágnánk neki az új életnek.

Kinek ajánlom leginkább a tenerifi kiköltözést? A klíma szokott lenni az egyik érv, ami miatt erre a szigetre esik az emberek választása. Aki nem szereti a hideget, vagy esetleg olyan egészségügyi problémája van, amit a sziget gyógyít, annak érthető módon megváltás Tenerifén élni. (Ide tartozom én is, soha életemben nem szerettem a telet, annak ellenére, hogy akkor születtem😊). Sajnos, túlságosan is hozzá lehet szokni az örök tavaszhoz, az ember az évek során egyre fázósabbá válik. Már nekem is van hosszú nadrágom és pulóverem😊.

Haladjunk életkor szerint a fiatal, gyermektelen pároktól kezdve a nyugdíjas korosztályig! Munka szemszögéből legjobb, ha nem kötődünk a szigethez, online munkahelyünk van, mert az itteni fizetések és munkalehetőségek elég korlátozottak. Itt élni jó, főleg, ha nem a tenerifi átlagbérből kell finanszírozni. Többen befektetési szándékkal költöznek ide, és a bérbe adott ingatlanjaikból kívánnak megélni-sikeresen. Erről a fajta befektetésről már többször írtam, hiszen mi ingatlanmenedzseléssel foglalkozunk a sziget déli részén.

Hasonlóan kezdtem én is az itteni munkámat: először kizárólag online dolgoztam, az utazási irodám lehetőséget biztosított ehhez, majd dolgoztam szállodában is, és végül kedves utasaim, akik ingatlanokat vásároltak a szigeten, megkértek azok menedzselésére. Ahogy sikerült egy kicsit anyagilag megerősödnöm, nekem is sikerült befektetési célból lakást vennem, így pontosan azt csinálom magamnak, amit másoknak😊. Az évek alatt megnövekedett a menedzselt lakások mennyisége, ezért már nem egyedül, hanem egy fantasztikus csapat segítségével, közösen menedzseljük a ránk bízott ingatlanokat.

Visszakanyarodva a nálam fiatalabbakhoz: ha egy huszonéves fiatal vágyat érez a tenerifi élethez, és munkát keresve kíván letelepedni, ahhoz a (több) nyelvtudás  elengedhetetlen. Valószínűleg a jogi diplomáját itt nem fogja tudni használni😊, de ügyes szakácsokat, felszolgálókat általában keresnek a munkaadók. Minden élet egy kacskaringós út, nem tudjuk hova jutunk pontosan, néha érdemes rá bízni magunkat a sorsra, próbára tenni kicsit saját magunkat. A legjobb időszak erre talán a huszonéves korszakunk, de én egy kicsit idősebben sem bántam meg ezt az éles váltást az életünkben.

Mostanában nagyon sokan költöznek kisgyermekekkel Tenerifére, és úgy oldják meg az első éveket, hogy a szülők egyike vigyáz a csemetékre, amíg a másik fél otthoni munkával biztosítja a családnak a megélhetést.

Ha gyermekekkel költözünk ki, mindenképpen vegyük figyelembe az életkorukat, egy tinédzsert már nehéz kiszakítani az otthoni baráti köréből, kisgyermeknél viszont tökéletesen működik. Ne egy évre tervezzünk, mert ez az idő kevés még nekik is, hogy megtanulják a nyelvet. Az én gyermekeim 8,5 és 2,5 évesek voltak, amikor kiköltöztük Tenerifére, és az első év még nem volt elég ahhoz, hogy hibátlanul megtanuljanak spanyolul. A második év közepe táján voltak már annyira magabiztosak, hogy valóban értették, amit az iskolában tanítottak nekik, és fel tudtak zárkózni a többiekhez.

Szerintem a legjobb életszakasz az itteni élethez amikor kisgyermekeink vannak, később szinte biztos, hogy a sziget szűknek fog tűnni számukra. Mi is rengeteget kirándultunk, amíg a gyerekek kisebbek voltak, végig csavarogtuk családostúl az összes közeli kis szigetet, most hogy már kezdenek kamaszodni, inkább az anyaország  nagyvárosai lettek a kedvenc utazási helyszíneink egy-egy kulturális program keretében, mert sajnos sok ilyen esemény nincs a szigeten.

Még mindig népszerű a sziget a nyugdíjasok körében, szerencsére egyre több magyar nyugdíjas is meg tudja magának engedni ez egy-két hónapos ittlétet. Okos tervezéssel ugyanannyiból ki lehet húzni itt a téli hónapokat, mint Magyarországon. A világ változik, érdemes vele haladni. Lehet máshogy is élni,  ahogy szüleink és nagyszüleink nem tehették.

Ha már kiköltöztünk Tenerifére, alkalmazkodjunk az itteni szokásokhoz, ünnepekhez. Fogadjuk el, hogy itt nincs sok olyan finomság, amit Magyarországon árulnak (pl. ne keressük a Túró Rudit😊), van viszont helyette sok más helyi étel, amit meg lehet kedvelni. Számomra ilyen étel az itteni halleves, amit ma már jobban kedvelek az imádott otthoni halászlénél is. Ezt az ételt a tenger gyümölcseiből és tengeri halból készítik és nagyon ízletes, érdemes kipróbálni. Legalább olyan sok helyi változata van, mint a magyarországi halászlének.

A kanári ügyintézés módja egy másik sajátosság. Az ügyeket inkább bonyolítják, mint intézik, mindenhez időpontot kell kérni-lassan már az időponthoz is 😊. Akik szeretnék a hivatalos ügyeket a nyaralásuk alatt egy időben intézni, ahhoz nagyon alapos előszervezés szükséges, hetekkel az érkezés előtt szoktunk mi is az ügyfeleinknek időpontot kérni a rendőrséghez, a bankba vagy az önkormányzatnál. És még így sem járunk minden esetben sikerrel, sajnos az ügyintézés függ az ügyintéző és a helyi járási hivatal rugalmasságától is. De ne csüggedjünk, egyszer sikerül mindennel végezni, a helyieket úgysem lehet siettetni😊!

Minden vágyunk nem teljesülhet egy helyen, talán ez lehetne a végső konklúzióm. Sok előnye mellett van hátránya is a szigetnek. Mérlegelni kell, mint minden élethelyzetben, kinek mi a fontos. Érdemes odafigyelni az időzítésre, sajnos több ismerősömnek azért nem sikerült hosszabb távon maradni a szigeten, mert nem volt megfelelő az élethelyzetük. Nekem a sziget szépsége mellett az emberek kedvessége és a nyugalom feledteti az összes más hiányosságot.

A sziget is változóban van, egyre jobban fejlődik, kezd kinőni egy multikulturális üdülőhelyé, és kicsit elveszíti korábbi báját. Ez kedvez a befektetőknek, de nehezíti az itt lakók hétköznapi életét. A dolgok mindig változnak, azért, hogy  felkészítsenek egy újabb fejlődésre bennünket. Egyedül az óceán morajlása örök itt a szigeten-ez az, amit megtanultam az itt töltött egy évtized alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés