BlogIngatlanbefektetés

Az Airbnb elterjedésével a nyaralók fogalma is új értelmet nyert. A vállalkozás eredeti ötlete az volt, hogy lakásunk kihasználatlan szobáját hasznosítsuk rövidtávú kiadásra. Olyannyira népszerűvé vált a „lakás-megosztás” gondolata, hogy a kihasználatlan víkendházak mellőzött státuszból főszerepet kaptak. Hogyan lehetne pénzt termelő nyaralónk Tenerifén?-Erről szól mostani blogbejegyzésem.

 

A szüleim generációja még annak örült, ha tudtak venni egy kis víkendházat (a szerencsésebbek víz mellettit), ahova a panelrengetegből elmenekülhettek a hosszú hétvégékre vagy a nyári szünetben kikapcsolódni. Vagy mégsem…

Emlékszem gyerekként nem szerettem túlságosan a „telekre” kijárni, mert mindig csak a munka szakadt ránk. Füvet nyírni, pókhálózni, takarítani, locsolni-ez volt a nagy kikapcsolódás. A házban mindig régi szag honolt, egyáltalán nem volt hívogató és vendégmarasztaló, hiszen a „telek” távollétünk alatt lakatlan volt. Persze pár órás rendrakás után már lehetett élvezni a csendet, de a környék teljesen kihalt volt, túl sok szórakozást nem nyújtott.

Nem csoda, hogy fiatal felnőttként inkább külföldi utazásra gyűjtöttem a pénzem a víkendházi munkatábor helyett. Lassan a szüleim is beláttak, hogy a „telek” nemcsak sok energiát, hanem pénzt is vitt. Mindig kellett valamit cserélni, pótolni, de bevételük soha nem volt belőle. Így jó pár évig elhagyatottan állt a hétvégi kis házikó, a szomszédokéhoz hasonlóan.

Az Airbnb megjelenése után azonban aktuális lett leporolni a régi nyaralók fogalmát is. Egyrészt a korábbi külterületek szépen beépültek, rendezetté váltak. Másrészt, a mi generációnk is változik, és egyre jobban vágyunk a csendre, a kevésbé ingergazdag környezetre. Népszerűvé váltak a régi présházak, nyaralók, falusi házak kiadásai rövid távra – újragondolva. Felújítva, mai igényekre szabva, és makulátlan tisztasággal reneszánszukat élik mind saját használatra de kiadásra is.

Ha megbízunk egy üzemeltető céget, akkor rend és tisztaság vár bennünket mikor vendégként érkezünk vissza a saját nyaralónkba. Már nem feltétlenül kell robottal kezdenünk a pihenést. Ha mi nem vagyunk ott, akkor pedig kiadható, így a pénzünket biztos nem viszi, még akár plusz bevételt is termelhet. Mellesleg minden háznak jót tesz, ha foglalkoznak vele, és nincs elhagyatva.

 

Mindez hogyan kapcsolódik a tenerifi nyaraló gondolatához? Ahogy egy magyarországi kis víkendházat is fel lehet éleszteni és különböző szállásfoglaló portálokon keresztül kiadni, úgy tovább  is lehet tágítani a határokat. Miért is ne lehetne egy nyaralónk Tenerifén, ami távollétünk alatt pénzt is termel?

 

Szerencsére nincs külső korlátozás abban, hogy itt a Kanári-szigeteken magyarok is vásároljanak nyaralót. Csak egy NIE szám és egy spanyol bankszámlaszám nyitásához kötött, egyéb megszorítást nincs. Vásárlás után pedig lehetőség van legálisan hasznosítani a nyaralónkat, ha kiváltható rá a VV engedély (ezt vásárlás előtt feltétlenül tisztázzuk le).

A tenerifi nyaralóban az a különleges, hogy a vendégek egész szezonban érkezni fognak. Mi bármikor jöhetünk nyaralni (inkább telelni😊), itt mindig jó az idő, ellentében, például egy balatoni nyaralóval, ami leginkább akkor adható ki, amikor mi is szeretnénk használni. Plusz előny, hogy még mindig viszonylag kedvező árban lehet vásárolni a szigeten kiadható lakásokat, bár az árak megemelkedtek a korábbi évekhez képest.

Tenerifén, a régebben apartman-hotelként vagy üdülési jogú rendszerben működő szálláshelyek felett járt el az idő. Itt is változásokat generált az Airbnb és egyéb szállásfoglalási rendszerek szellemisége.  A nagy költségvetésű, gyakran több száz szobás hoteleket jogilag külön egységekre szétválasztották, és megkezdték részben vagy teljesen az értékesítését magánszemélyek részére. Így lehetőség van viszonylag kedvező áron vásárolni, érvényes VV engedéllyel.

Aki szereti a szigetet, az évente többször is szívesen jön, mert a jó idő, a kedves emberek, a finom ételek, a gyönyörű környezet visszahív. Egyre olcsóbbá vált a repülés is ide, ez plusz turistákat invitál a szigetre. Az itt vásárolt ingatlan ára folyamatosan nő, a lakással kapcsolatos költségeket bőven kitermelik a kiadással járó bevételek. Ingyen nyaraló-ami a fenntartási részt érinti.

Másik hozadéka a külföldi nyaralónak: az új kapcsolatok. Kimozdulni, repülőre szállni, inni egy finom kávét a váróban – mindez nagyon kellemes. Ahogy itt írom a kávézóban ezt a cikket is, szívem hálával telik meg, hogy kétlaki életet élhetek.

Van máshogy is, mint amit megszoktunk. Van lehetőségünk egy gyönyörű szigeten ingatlant venni. Van lehetőségünk pénzt csinálni abból, ami egyébként minket is boldoggá tesz. Van lehetőségünk utazni, és élményekben gazdag életet élni. Szerencsések vagyunk, mert van lehetőségünk….

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés