BlogIngatlanbefektetés

A tavalyi és az idei év első felében is nagyon sok magyar vásárolt ingatlant Tenerifén, egyrészt a jó befektetés miatt, másrészt egy kétlaki élet, esetleg egy távlati végleges kiköltözési szándékkal. Mivel a magyarországi lakásárak már irracionálisan magasak, ezért jó döntés lehet itt kiépíteni egy passzív jövedelemforrást.

Tenerife fő bevételét a turizmus adja, mivel szinte az év teljes része főszezon, ezért magas (80%-os) kiadási rátával számolhatunk. A befektetés sikerességét viszont két dolog erősen befolyásolja: hol vesszük az ingatlant és hogyan (kivel) üzemeltetjük.

Nemcsak a földrajzi elhelyezkedésre gondolok csak, amikor a helyről beszélek. Sokat számít az is, hogy a sziget melyik részén van az apartman, mert bár kicsi Tenerife, de időjárás szempontjából (és a szél miatt is) egyes területek szóba sem jöhetnek rövid távú bérbeadás esetén. Sokat számít, hogy az adott zónában meg lehet-e kérni a VV (vivenda vacacional) engedélyt, mert enélkül legálisan nem adható ki rövid távra.

Az eredményes kiadás miatt mi kizárólag a déli részen vállalunk üzemeltetést, és csak engedéllyel rendelkező, jó műszaki állapotú lakásokat. Saját tulajdonú ingatlanjaink is vannak, ezért ismerjük az üzemeltetés minden csínját-bínját.

Az üzemeltetésnek két fázisa van. Az első, közvetlenül az adásvétel után adminisztratív jellegű és egyszeri. Végig kell vinni az ingatlant a regisztrálási fázison, azaz a földhivatalnál be kell jegyeztetni (a közjegyzőnek nem kötelező feladata). Ez az eljárás díjköteles, az ingatlan értéke és nagysága alapján határozzák meg a regisztrációs díjat. Szintén kötelező feladatok a szolgáltatók felé az átírások, melyeket részben a helyi városházán, részben a közműszolgáltatóknál kell elvégezni.

Az üzemeltetés második és rendszeresen ismétlődő szakasza maga a bérbeadás, azaz az ingatlan hasznosítása. Ez egy igazi csapatmunka: ingatlanmenedzser, ingatlanközvetítő, mesterember, takarító, ügyvéd, könyvelő komplex, összehangolt munkája. Szükség esetén kivitelező csapatunk teljes körűen, a magyar szakipari munkásnál jóval olcsóbban felújítja a lakást, lakberendezőnk pedig finomra hangolja és felkészíti az eredményes kiadásra.

Vállalunk hosszú távú bérbe adást is. Aki nem a turistáknak szeretné kiadni az ingatlanát, annak más szempontokat kell figyelembe vennie, és nem szükséges VV engedélyt kérnie. A vendéglátásban, az idegenforgalomban dolgozók olcsóbb lakást keresnek a turista városokhoz közeli falvakban, míg villákat, privát medencés luxus ingatlanokat, nagyon magas áron is ki lehet adni. Szoktam mondani, hogy Tenerifén mindenre van bérlő, sőt még, ami nem számít lakásnak arra is (pl. barlang, lakóautó), de a kiadás kulcsa a szakszerű üzemeltetés.

Közel tíz éve azon dolgozunk, hogy minőségi ingatlanokat tudjunk bérbe adni rövid és hosszú távra a szigetre érkezőknek. Részben saját lakásainkat, részben  befektetési célból vásárolt ingatlanokat üzemeltetünk. Az adminisztrációs és a bérbeadási szakaszt is előre tisztázott feltételekkel, korrekt áron vállaljuk. Amennyiben ingatlan vásárlással is megbíznak bennünket, akkor csak olyan lakást fogunk megvételre ajánlani, amiben nem lesz csalódás. Az ingatlanvásárlás előtt készítünk egy pontos megtérülési kalkulációt, amely alapján pontosan ki lehet kalkulálni az éves bevételt.

Magyar állampolgár mindenfajta korlátozás nélkül vásárolhat ingatlant Tenerifén, de  szükséges előtte megszerezni a NIE  számot (numero de identidad de extranjero). Szintén kötelező nyitni egy spanyol bankszámlát, és érdemes megcsináltatni az online ügyfélkaput is (firma digital), mivel a legtöbb hivatalos ügyet már csak ezen keresztül lehet intézni. Ezekben az ügyintézésekben  könyvelő-adótanácsadó kollegánk készségesen segít.

Amennyiben Ön is szívesen ránk bízza már meglevő lakása üzemeltetését, vagy éppen most tervezi, hogy befektet Tenerifén, keressen minket bizalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés