BlogIngatlanbefektetésHogyan nyerjünk teret?

Bár készítettem jó pár alaprajzi átalakítást nagy alapterű lakások esetében is, mégis az igények nagyobb része kis lakások esetében jelentkezett. Én is megtapasztaltam, hogy bármilyen nagy lakásban éltem eddig, az előbb vagy utóbb kicsinek bizonyult, olyanok vagyunk, mint a víz, hajlamosak vagyunk dolgainkkal teljesen kitölteni a rendelkezésünkre álló teret.

Kis teret mesterszinten akkor tanultam meg élhetővé tenni, amikor a Kanári-szigetekre költöztem gyermekeimmel, és nem volt lehetőségem nagy lakás bérlésére, mégis szükséges volt megfelelő élettereket kialakítani magunknak. A szigeten ugyanis nem jellemző a nagy alapterületű lakás, főleg a turista övezetben, hiszen helyhiány miatt próbálnak egy minél több lakást kialakítani. Ma már azt vallom, hogy lehet kényelmesen élni kis alapterületű lakás esetében is, néhány okos szokás és lakberendezési tanács figyelembe vételével. Sőt, ingatlanfejlesztői munkám kapcsán több ízben választottunk ketté lakást, vagy építettünk be tetőteret megharmadolva a teret, a végeredmény pedig a kisebb méretű alaprajzok ellenére is praktikus, jól kihasználható otthonokat eredményezett.  Hogy mik is ezek a tanácsok? Ezeket szeretném veled megosztani!

 

  1. Praktikus alaprajz

Szerintem a jó alaprajz és a tökéletes bútorozás a lelke a kicsi tér kényelmessé tételéhez. Több olyan mini lakást alakítottam már át egyhálóssá, ami még egyterű lakásnak is kicsinek tűnt, de mégis néhány trükk bevetésével és egy fal bontásával majd egy másik fal építésével, leheletnyi túlzással még tágasnak is tűnt a végeredmény. Az e-bookomban sok ilyen átalakításról olvashatsz majd, de az esszenciáját hadd foglaljam össze most itt előzetesen.

Mielőtt kicsinek minősítenél egy helyiséget, először gondold végig a te napi életviteledet: a lakás melyik részét használod gyakran és melyik részét kevésbé? Lehet, hogy indokolatlanul ragaszkodsz a külön konyhához, mert egy kis főzőrész is maximálisan kiszolgálná az igényeidet, viszont a hobbid miatt rengeteg tárolóhelyre van szükséged, ami pedig lehetne a konyha helyén.

Én korábban a nagy nappalihoz ragaszkodtam, mert ide rendezkedtem be a dolgozóasztalommal is. Jó ötletnek tűnt akkor az, hogy együtt vagyunk a gyerekekkel, miközben én még dolgozni is tudok. Csakhogy amíg én dolgoztam, a gyerekek is behúzódtak a saját szobáikba, és a közösen töltött idő helyett mindenki külön életet élt. Ezt nem akartam, beláttam, hogy ez a lakberendezési megoldás nem szolgálja a családi életünket.

Ezért egyrészt megváltoztattam a munkaszokásomat, másrészt lakberendezésileg is helyére tettem a dolgokat, nehogy kísértésbe essek J. Ma már, amikor a gyerekek otthon vannak, nem dolgozom, hanem velük együtt vagyok, együtt olvasunk, filmezünk, de soha nem ülök le a laptopom mellé. A viszonylag nagy nappaliból volt lehetőségem egy aprócska dolgozószobát lecsípni, mely sokkal jobban berendezhető lett, mint az eredeti dolgozórészem, és nem vált a nappali hátrányára ez a kisebb területvesztés.

Tehát gondold át alaposan te is azt, hogyan élsz, milyen a napi ritmusod. Ha szükséged van egy külön dolgozószobára, ne vesd el elsőnek ezt a gondolatot, még ha kevés is a helyed. Az én esetemben is olcsóbb megoldás lett volna rögtön költözéskor kialakítani a külön dolgozórészt, mint így utólag mestert hívni, falat és ablakot beépíteni. De így is megérte az átalakítás, mert érezhetően többet nyertünk az új kialakítással.

Sokkal drágább lett volna, és talán már nem is lett volna célszerű később belevágni a kis háztartási szoba kialakításába, amit költözés előtt alakítattam át a fürdőszobából. Mivel én nagyon ragaszkodom a háztartási helyiséghez, és még kis alapterületű lakásoknál is próbálom megoldani a kialakítását, ezért az eredetileg zuhanyzó részt leválasztottam a fürdőszobából és itt alakítottam ki helyet a mosógép és egyéb háztartási eszközök számára. Az egyébként is felújítandó lakásnál ez már nem volt számottevő költség, hogy a burkolást követően még egy kis gépészeti átalakításra is szükség volt.

És még mindig maradva az én lakásom példájánál, nézzük meg a teraszt! A szomszédom a terasz felét hozzátoldotta a nappalijához, hogy még tágasabb belső tér alakulhasson ki. Én azonban ezen a mediterrán klímán az év szinte minden napján használom a teraszt, és nem elsősorban ruhaszárításra. Itt elmélkedem, és igen ezt a cikket is itt írom, amíg a délutáni napsugarak nem vágnak ide. Tehát mi élünk a teraszon, nekünk ez a kertünk, szépen berendezkedtünk ide, szinte szobaszerűvé vált a terasz. Nem bánom, hogy a nappalink kisebb (főleg mióta a dolgozószobával is lecsökkentettem a méretét), mert a mi életvitelünkhöz ez a megfelelőbb. A szomszédom teraszbeépítését is meg lehet érteni, ha neki így a kényelmesebb, tehát legyen mindig nyomos használhatósági oka egy átalakításnak, csak akkor kezdj hozzá.

Azt javaslom, hogy te is legyél maximálisan boldog az otthonodban! Haladj végig a napi rutinodon, a hétköznapokon és a hétvégeken. Ha hétköznap alig vagy otthon, csak aludni jársz haza, de a hétvégét rendszerint otthon töltöd, más alaprajzi kialakítású lakásra lesz szükséged, mint ha otthonról dolgoznál, és a hétvégéket utazással töltöd. Ez a pont az, amit egyszer át kell pontosan gondolnod.

A legtöbb időt a tervezésre fordítom, alaposan átbeszéljük az ügyfeleimmel a napi rutinjukat, sokat kérdezek, és ezek után adok alaprajzi ötletet életvitelük leképezésére. Szinte mindig találunk alaprajzi megoldást minden kívánságra, főleg ha ügyfeleim rugalmasak is néhány kőbe vésett szokásuk átgondolására. Ha egyedül lakberendezel, akkor szánj arra időt, hogy átgondolod az életritmusodat, légy szigorú és következetes magaddal, és csak a legjobb megoldást fogadd el véglegesnek.

Ha te is szűkösnek érzed otthonodat, gondold még egyszer végig, milyen területek nem használsz ki 100 %-an? Mit lehetne ezekkel kezdeni? És végül megéri-e? Ha nagyon nagy az anyagi ráfordítás igénye, és érdemben mégsem nyersz sokat, akkor ne kezdj bele! Egy dologra mégis jó volt ez a tervezési szakasz, még akkor is, ha nem kezdenél bele a kivitelezési fázisba?: most már tudod, hogy mit keresel, és tudod, milyen minimális helyigénnyel kell számolnod, hogy tökéletes otthonod legyen! Én mindig arra biztatok mindenkit, hogy legyen tökéletes az otthona, mert ez képes adni egy olyan magabiztosságot, ami kihat az életünk minden szegmensére. Az otthontalanság érzete nagyon sok probléma forrása, érdemes ezt a rizikófaktort kiiktatni az életünkből.

Ha esetleg szűkösek az anyagi lehetőségeid, akkor is lehet nagyon harmonikus otthont teremteni, csak legyél kreatív és gondold át újra meg újra napi életviteledet, lehet, hogy kevés költségvetéssel, de okos ötlettel lényeges változásokat tudsz elérni. Ha kialakultak az életterek megfelelő arányai, akkor jöhet a bútorozás!

  1. Tökéletes bútorozás

A bútorozás is egy nehezebb szakasza a tervezésnek: nem fogjuk évente cserélgetni ezért átgondoltan és okosan kell kiválasztani a megfelelő bútorokat. A lakásban a két legnagyobb helyigénnyel rendelkező bútordarab a ruhásszekrény és az ágy, illetve nappaliban a kanapé. Ezt a három bútordarabot nagyon alaposan meg kell tervezni.

Ha lehet, a ruhásszekrény legyen beépített, mert így foglal el legkevesebbet a térből, és nem nehezedik rá a szobára. Én mindig a beépítés mellett voksolok, de ha erre mégsem lenne lehetőség, akkor mindig oda tesszük a ruhásszekrényt, ami a legkevésbé van szem előtt, mert így nem uralja a szoba hangulatát. Ilyen esetben nagyon szép darabot választunk, és feldobjuk különböző pótakasztókkal, egyéni fogantyúkkal, mert ha valamit nem lehet elrejteni akkor  legalább  legyen érdekes!

A kanapé kiválasztásánál egyrészt nagyon fontos a kényelmi szempont, másrészt a méret. Ha te nem szereted az alacsony támlás ülőgarnitúrát, akkor ne is vegyél ilyet. Legyen egy öblösebb, magas háttámlás foteled és egy könnyebb kereveted, nem gond, ha nem egy bútorcsaládból választod ki a nappali ülőbútorait. Szépen összepasszítható a különbség hasonló párnákkal.

Nincs külön vendégszobára helyed, de gyakran fogadnál ottalvós barátot, rokont? Mindenképpen kihúzható kanapét vegyél, már egész kis méretben (120 cm széles) változatba is kapható. A magam részéről én mindig a kihúzhatós változatokat ajánlom, még ha ritkán fogadsz vendégeket, mert nincs annál fantasztikusabb érzés, amikor kihúzzuk a nappali kanapét, beteszünk egy jó filmet, megpakoljuk a dohányzóasztalt finomságokkal és így „mozizunk” vagy beszélgetünk hajnalig a gyerekekkel.

A kanapé alatti ágyneműtartó nagyon értékes, főleg ha helyszűkében vagy. Ágyneműket, takarókat, bőröndöt tehetsz ide, rengeteg ritkán használt holmik tárolóhelye lehet.

Ha nem egyedül élsz, akkor lehetőleg legyen külön hálószobád, ne aludj rendszeresen a kanapén, még ha az viszonylag kényelmes is. Nemcsak a kényelem miatt, de jó, ha van egy olyan tér, ahova esténként nyugovóra térsz, és nem zavar a nappali vibráló energiája.

Ágy: a szoba másik nagy „helynyelője”. A kényelmes ágy nagyon fontos, hiszen a jó alvás tölt fel bennünket a következő napra is energiával. Ezért én azt javaslom, hogy az ágy kialakításán ne spórolj, vedd meg a legjobbat, a legkényelmesebb matracot, amit a pénztárcád megenged. Ha kicsi lakásban élsz, mindig magasabb ágykeretet válassz, olyat, aminek tárolója van, vagy ágyneműtartója, mert nagyon sok mindent képes elnyelni ez a nagy felület. Kár lenne kihasználatlanul hagyni!

Ha olyan kicsi a lakásod, hogy nem lehet megoldani a fix ágyat, akkor se keseredj el. Számos megoldás van, a mai bútorgyártás nagyon ötletes megoldásokkal segíti a kis alapterületen élőket, úgy hogy a kényelemről sem kell lemondani. Például az ágybútor teljesen eltűntethető, azaz a falhoz tolható nappal és elég csak esti használatkor lehajtani. A galériaágyak szintén nagyon kreatív megoldást nyújtanak már dupla ágyszélességű méretben is kaphatóak. Az ágy alatti értékes területet ki lehet használni dolgozórésznek, esetleg tárolásra is.

 

  1. Színek

Tágasnak a világos terek tűnnek. Ez nem azt jelenti, hogy legyen mindened fehér, főleg, ha nem is szereted ezt a színt, de a nagy felületeken így falak, padlóburkolat használj mindenhol egységes és semleges, világos színeket. Ha szeretnél egy karakteres lakást, akkor emelj ki egy-egy falat erős karakter színnel is teljesen más hatást fogsz elérni, és biztosítod a fókuszpontot is a lakásban.

A padló viszont legyen mindenütt egyforma semleges, lehetőleg ne oszt meg a tereket. Nem szükséges burkolatokkal jelölnöd a konyha vagy az étkező helyét, sokkal szebb az egynemű felület. Nálam még a terasz is ugyanazzal a kerámiával van leburkolva, mint a lakás összes többi helyisége.

Kicsi lakásokban szinte mindig világos falakat és világos padlóbútort tervezek. A nagy ruhásszekrényeket, ha nem lehet beépíteni, akkor általában szintén világos árnyalatút javasolok. A kanapé már lehet nyugodtan sötétebb színű, egyrészt a tisztán tartása miatt is praktikusabb színválasztás, másrészt vegyes színű textíliákkal finom egyensúlyba hozzuk a lakást a többi világos, nagy felülettel. Ne hagyd ki a függönyt és a párnákat az otthonodból, hidd el, nagyon meghitté és egyedivé varázsolják a lakásodat!

Ha mégis megunnád a lakásod jelenlegi hangulatát, akkor ezeket a textíliákat a legolcsóbb lecserélni, és máris új hangulatot adsz az otthonodnak. Van olyan ügyfelem, aki évszakonként cseréli a textileket, karácsonykor bordó és arany, tavasszal világoszöld és citromsárga, míg nyáron türkizkék függönyök és párnák, valamint szőnyeg kerül elő. Ugyanarról a lakásról beszélünk, mert marad a tojáshéj színű fal és padlóburkolat, a kanapé antracitszürke, mégis mindig más hangulatú a lakás, szinte rá sem lehet ismerni. Hiába a változatosság gyönyörködtet!

  1. Világítás

Az alaprajzi kialakítás és a pontos bútorozási terv után érdemes külön hangsúlyt fektetni a világításra. Nincs zavaróbb annál, ha egy helyiség sötét, ráadásul ha tényleg kicsi a lakásunk, a szórt fény még jobban összenyomja. Legyen egy központi világítás minden helyiségben, és több helyi fény a konkrét fényforrás ha dolgozol, olvasol.

 

  1. Rendteremtés

Igen, ez is egy nagyon fontos és a nehezebb feladatok egyike. Két irányból kezdhetsz neki a rendrakásnak: vagy elég szigorú vagy, és tényleg csak azokat a ruhákat, személyes és használati tárgyakat hagyod meg, amiket valóban használsz. Ezt tartom célravezető módszernek, van erről egy külön e-bookom is, amit szívesen ajánlok a figyelmedbeJ.

De ha úgy érzed képes vagy elpakolni olyan holmikat is, amelyektől most még sajnálsz megválni annak ellenére, hogy nem szoktad használni, mégis inkább valahogy elpakolod, akkor tegyél belátásod szerint, csak arra kérlek, hogy fél év múlva, térj vissza újra a selejtezés gondolatához!

Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen kevés holmival is ennyire boldog leszek. Igaz, mindaz, amink van, minőségi és megbecsüljük. A gyerekek is megfontoltan választanak maguknak játékot, ruhát, mert tudják, egyet kell venni mindenből, de az a lehető legtökéletesebb legyen. Korábban alig fértek el a ruháim, táskáim és cipőim, ma már jóval kevesebb ruhaneművel rendelkezem, és soha nem merül fel kérdésként bennem: Mit vegyek fel? Nincs egy rongyom sem!

Ennek a gondolkodásmódnak a következménye a mindenből elegendő és mégis bőséges érzet, ami egy nagyfokú szabadságérzettel ruház fel! A lényeg bennünk van: a tárgyak pótlékok, tekints rájuk megfelelő szemmel. Segítőink a minden napokban, mert szebbé teszik az életünket, nem mindegy hogy egy finom csészéből, vagy egy alumínium pohárból iszod meg a teádat, igenis számít, hogy szép ruha vagy ócska, rossz anyagú ruha van rajtunk.

De ha a tárgyak elárasztanak minket, akkor fordított hatást gyakorolnak ránk: egyrészt nem férünk el a saját lakásunkban, majd egyre több időt töltünk a tárgyal pakolászásával, kerülgetésével, míg végül magunkra már alig marad idő. Szabadulj hát meg a felesleges holmijaidtól, csak a szükséges és minőségi bútorokkal, tárgyakkal vedd magad körül. Meglátod, nemcsak a tér lesz nagyobb, hanem te is sokkal jobban fogod magad érezni.

Indulj el az otthonteremtés csodálatos útján, örülj annak, amilyen otthon most megadatott neked, ne keseredj el, ha az a tér nagyon kicsi, gondolj bele, más emberek milyen körülmények között élnek. Hozd ki a maximumot a rendelkezésedre álló térből és légy boldog most!

Ha szeretnél még több praktikus tanácsot, ötletet a rendteremtés témakörében, ajánlom figyelmedbe e-bookomat.

Szeretettel várlak ott is!

Akció!

Rendteremtés magad körül e-book

3,990 Ft

Tippek, trükkök, praktikák a bőséges és boldog élet fogadására.

Ebben az e-book-ban bemutatom neked a selejtezés és a rendteremtés logikus vezérelveit, majd többféle lehetőség közül tudsz választani, ami a te egyéniségedhez a leginkább illik, és a mindennapjaidban sikeresen alkalmazni is tudod. Ha nem tudunk egy módszert betartani az olyan, mintha nem is működne, csak az számít értékesnek, ami a te életben valóban működik.

Ez az e-book tíz esettanulmányt tartalmaz, melyen keresztül számos selejtezési és rendrakási ötlettel és praktikával foglak megismertetni téged, és elolvashatod azt is, hogyan volt képes megváltoztatni egy alapos rendteremtés főhőseim sorsát, beleértve a sajátomat is. Minden történet egyben egy lelki tanítás is, bizonyítékul arra, hogy milyen hatalmas erővel bír, ha az ember átveszi a kontrollt a tárgyai felett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email cím nem kerül nyilvánosságra. A kötelező mezők jelölése: *

Hozzászólés / Kérdés